MS Centrum Amsterdam ontvangt €250.000 van Stichting MoveS

Gepubliceerd op: 25-06-2021

Vier grote MS-onderzoekscentra krijgen van Stichting MoveS een inspiratiebeurs van in totaal 1 miljoen euro voor het zogenaamde vrije onderzoek. Hierbij kunnen de onderzoekscentra zelf bepalen waar de beurs aan wordt besteed.

Het evenwicht tussen vrij en gebonden onderzoek is zoekgeraakt stelde de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) onlangs. Met beperkte budgetten staat de eerste vorm, het vrije onderzoek, onder druk. Een goede symbiose tussen ongebonden onderzoek en geprogrammeerd onderzoek is onmisbaar voor wetenschappelijke doorbraken. De inspiratiebeurzen zijn toegekend aan de vier grote (academische) onderzoekscentra die wereldwijd leidend zijn in het onderzoek naar MS: ErasMS MS Centrum, MS Centrum Noord-Nederland, MS Centrum Amsterdam en De Nederlandse Hersenbank voor MS in Amsterdam. Gisteren heeft MoveS de onderzoekscentra verrast met een symbolische cheque van €250.000.  Hierbij waren ook het Nationaal MS Fonds en Stichting MS Research aanwezig met wie MoveS nauw samenwerkt voor de bestemming van fondsen.

Voorzitter van MoveS, Edwin van Wijngaarden: “Met inspiratie als thema zijn we in gesprek gegaan met het Nationaal MS Fonds en Stichting MS Research. Zou het geven van meer vrijheid aan de MS-centra niet heel inspirerend kunnen werken? Wij geloven in de intrinsieke motivatie van onderzoekers om een bijdrage te leveren aan een MS-vrije wereld en wij vertrouwen erop dat zij goed omgaan met het geld waar al die deelnemers zich zo hard voor hebben ingezet.”

Bernard Uitdehaag, directeur MS Centrum Amsterdam: ‘Geweldig dat het MS Centrum Amsterdam dit bijzondere bedrag van €250.000 van Stichting MoveS krijgt. Niet alleen de grootte van het bedrag is bijzonder, maar ook dat het ons wordt gegeven in het vertrouwen dat wij vernieuwend onderzoek zullen doen om een MS vrije wereld mogelijk te maken. Heel graag houden we de deelnemers aan Klimmen tegen MS op de hoogte van de stappen die we dankzij deze donatie zetten naar een wereld zonder beperkingen voor mensen met MS. Nu is het eerst aan de deelnemers van Klimmen tegen MS om stappen te zetten op zondag 27 juni. Ik wens jullie namens alle medewerkers van het MS Centrum Amsterdam heel veel plezier en succes.’

Klimmen tegen MS

Klimmen tegen MS is het grootste Nederlandse evenement waarmee geld wordt opgehaald voor de strijd tegen MS. Met deze beurs wil MoveS de onderzoekscentra inspireren om door te gaan met het onderzoek, de strijd niet op te geven, maar zelfs te intensiveren. Gelijk aan de wijze waarop de deelnemers en supporters van Klimmen tegen MS elkaar inspireren.

Met elkaar hebben de duizenden deelnemers aan Klimmen tegen MS, een evenement van MoveS, de afgelopen negen jaar meer dan 4 miljoen euro bijeengebracht. En ook dit jaar hadden op 27 juni weer honderden deelnemers, na maanden van voorbereiding, willen beginnen aan hun uitdaging op de Mont Ventoux. Maar helaas, COVID-19 was voor de tweede keer de spelbreker.

Over MoveS

MoveS (www.MoveS.ms) is een fondsenwervend initiatief en zet zich in voor een MS-vrije wereld. Om dit te bereiken is geld nodig om wetenschappelijk onderzoek mogelijk te maken naar de oorzaak en behandeling van de zenuwziekte Multiple Sclerose. Hiervoor (mede-) organiseert MoveS jaarlijks meerdere evenementen zoals Klimmen tegen MS, Kleintje Klimmen tegen MS, Tour voor MS en ArenA MoveS.

Gepubliceerd op: 25-06-2021