MS klachten voorkomen door boost van eigen immuunsysteem

Gepubliceerd op: 03-06-2021

Onderzoekers van het MS Centrum Amsterdam hebben laten zien dat de vetachtige stof Lipoxine A4 ontstekingen in de hersenen in toom kan houden, zodat hersenweefsel zich kan herstellen. In tegenstelling tot de huidige medicijnen voor MS, die het immuunsysteem onderdrukken, kan Lipoxine A4 het lichaamseigen herstelproces een boost geven, zodat het lichaam zelf de ontstekingen aanpakt. Resultaten zijn onlangs gepubliceerd in het blad Cell Reports.

Een belangrijk kenmerk van MS zijn de uitgebreide ontstekingen in de hersenen en het ruggenmerg. Normaal gesproken heeft ons lichaam een mechanisme om ontstekingen onder controle te houden, dit heet resolutie. Bij MS lijkt dit resolutie proces verstoord. Vetachtige stoffen (lipiden) zoals Lipoxine A4 spelen een belangrijke rol bij dit resolutie proces. De Amsterdamse onderzoekers vonden in ziektemodellen voor MS dat het toedienen van Lipoxine A4 ervoor zorgde dat de hoeveelheid en de ernst van de ontstekingen sterk verminderd werd. Daarnaast vonden ze dat lipoxine A4 de ziekte activiteit van witte bloedcellen van mensen met MS kan remmen.

Nieuwe manier van behandelen

Ondanks de goede werking van de huidige behandelmethodes voor MS die allemaal het immuunsysteem onderdrukken, is er vrijwel altijd sprake van ziekte progressie en vervelende bijwerkingen. In deze studie laten de onderzoekers zien dat het versterken van het resolutie proces bevorderlijk is voor het in toom houden van de excessieve hersenontstekingen, wat een eerste stap is in de richting om op een lichaamseigen manier de chronische ontstekingen te lijf te gaan en daarmee de bijwerkingen van de huidige therapieën te omzeilen. In een vervolgstudie wordt gekeken naar de optimale dosis van Lipoxine A4 en de beste manier van toediening, zodat voorzichtig kan worden gekeken naar de mogelijkheden van klinische studies met mensen.

Origineel artikel

Pro-resolving lipid mediator lipoxin A4 attenuates neuro-inflammation by modulating T cell responses and modifies the spinal cord lipidome - ScienceDirect
Claudio Derada Troletti et al. , Cell Reports juni 2021

Dit onderzoek is mogelijk gemaakt door Nauta Fonds, Stichting MS Research en NWO

Gepubliceerd op: 03-06-2021