Natural killer-cellen – vriend of vijand in MS?

Gepubliceerd op: Wed Jun 01 10:45:00 CEST 2022

Het onderzoek van neuroimmunoloog professor Elga de Vries en neuroloog Eva Strijbis kijkt naar de zogeheten Natural Killer-cellen in MS en is een vervolg op een eerder succesvol verkennend pilot onderzoek gefinancierd door de Stichting. Met hun onderzoek gaan ze ontdekken wat de precieze rol van deze cellen is in de hersenen van mensen met MS. Hiermee kunnen mogelijk nieuwe aanknopingspunten voor therapieën voor MS ontdekt worden. De onderzoekers hebben voor hun onderzoek een subsidie van bijna drie ton gekregen van Stichting MS Research.

We weten nog te weinig

Traditioneel gezien wordt MS beschouwd als een auto-immuunziekte. De therapieën die op dit moment beschikbaar zijn voor de behandeling van MS, zijn er allemaal op gericht om de ontstekingsreactie te remmen. Ondanks de goede werking van deze therapieën is er helaas vaak nog sprake van langzame toename van neurologische symptomen (ziekteprogressie) door voortdurende beschadiging van de zenuwcellen zelf. Ook zijn deze behandelingen onvoldoende effectief bij primair progressieve MS, de vorm van MS waarin progressie op de voorgrond staat. Dit geeft aan dat we tot op de dag van vandaag de ziekte nog niet voldoende begrijpen en dat er nog andere mechanismen een rol spelen. Het ontwikkelen van nieuwe manieren die de zenuwcelschade en chronische ontstekingen in de hersenen tegen kunnen gaan, is essentieel om de kwaliteit van leven van mensen met MS te verbeteren.

Rol Natural Killer-cellen

Ons recente onderzoek heeft aangetoond dat een klasse van zogenoemde natural killer (NK)-cellen betrokken is bij de progressie van de ziekte. In ons werk hebben we laten zien dat NK-cellen met vooral het molecuul CD56 op het oppervlak, aanwezig zijn in de hersenen van mensen met progressieve MS. Deze NK-cellen hebben mogelijk naast hun effect op het immuunsysteem, ook een beschermende rol in de hersenen om zenuwschade en hersenontstekingen tegen te gaan. Het beter begrijpen van de rol van deze cellen in MS en hoe ze de hersenen binnen komen, kan leiden tot nieuwe aangrijpingspunten voor therapieën die niet alleen de ontstekingsreactie verminderen maar ook de ziekteachteruitgang tegengaan.

Onderzoek

In dit project gaan we onderzoeken wat de rol is van NK-cellen bij MS en of we ze nu als vriend of als vijand kunnen beschouwen. Om de rol van de klasse van de NK cellen in MS beter te begrijpen zullen we de eigenschappen bestuderen van NK-cellen in hersenen van overleden mensen met progressieve MS. Daarnaast onderzoeken we de aanwezigheid van NK-cellen in het bloed van mensen met progressieve MS en RRMS en controles en analyseren hoe dit samenhangt met ziekteachteruitgang. Ook bestuderen we hoe de verschillende NK-cellen de hersenen binnenkomen via de bloed-hersen barrières. Als laatste onderzoeken we de interactie tussen NK-cellen en andere belangrijke cellen in de hersenen in ‘minihersenen’ gekweekt in het laboratorium.

We verwachten dat de NK-cellen bij mensen met progressieve MS zorgen voor een vermindering van de ontstekingen in de hersenen. In de hersenen van deze mensen verwachten we dat de NK cellen een beschermende en immuunregulerende rol spelen.

Stichting MS Research

Liset Vos, kwam langs om de gelukkige onderzoekers te verrassen. Liset Vos, ambassadeur van The May50K van Stichting MS Research, weet uit eigen ervaring wat MS inhoudt. Zij reikte cheques uit voor twee meerjarige projecten binnen het MS Centrum Amsterdam. “Zelf mogen ervaren aan wie het gedoneerde geld toekomt, geeft mij als patiënt hoop en vertrouwen”, vat Liset de bijzonder dag samen.

Bron: Stichting MS Research

Gepubliceerd op: Wed Jun 01 10:45:00 CEST 2022