“Niets is meer zoals het was. En toch is het precies hetzelfde”

Gepubliceerd op: Tue Jun 09 09:38:00 CEST 2020

Online eindsymposium studenten Honours Programme

Donderdagmiddag 4 juni, 13 uur. Langzaamaan druppelen studenten binnen van het Honours Programma Geneeskunde – een programma speciaal voor geneeskundestudenten die hun horizon willen verbreden en geïnteresseerd zijn in wetenschappelijk onderzoek. Net alsof ze met elkaar in een collegezaal samenkomen. Elk jaar organiseren studenten zelf een eindsymposium in Amsterdam UMC, locatie VUmc. Ook dit jaar, alleen nu een beetje anders: online met Zoom. Hosts van deze sessie zijn Sanne Vrijlandt en Yentl Rooker.

Christa Boer is opleidingsdirecteur en trapt het symposium af. “Wat fijn dat jullie hier allemaal aanwezig zijn. En wat geweldig dat jullie je studie geneeskunde willen verrijken. Ik ben trots op jullie, jullie zijn de parels van onze opleiding. Ik ben onder de indruk van het programma dat jullie vanmiddag presenteren tijdens dit symposium.”

HP studenten uit drie jaargangen zijn bijeen. Voor iedereen is dit symposium interessant, maar zeker voor de studenten die nog moeten kiezen. Tijdens deze sessie horen ze wat voor mogelijkheden er zijn, hoe je invulling kunt geven aan je track en hoe je dit kunt regelen. Sanne: “vergeet vooral niet je vragen te stellen in de chat. Wij zullen ze na afloop van elke presentatie van de studenten voorleggen.”

Binnen het Honours Programme kun je kiezen voor verschillende tracks: zo is er de maatschappelijk/ bestuurlijke track en de research track. Katharina volgde de research track: “ik deed onderzoek bij de afdeling gynaecologie en verloskunde bij Amsterdam UMC, locatie AMC”. Yasmina en Hajar gingen naar Rome en volgden daar lessen aan de Romeinse universiteit. Juist het volgen van andere vakken dan geneeskunde verbreedt je blik. Een korte film geeft een impressie van hun ervaringen aldaar. Er wordt enthousiast gereageerd in de chat: ‘wat ziet dat er leuk uit daar’; ‘hoe hebben jullie dit geregeld?’. Emma koos voor de bestuurlijke track,  volgde de bestuurlijke minor bij Nyenrode en schreef het opiniestuk “Laat toekomstige arts meedenken over zorgkosten”.

Wiesje van der Flier is coördinator van het honours programma sluit af. “Heel bijzonder om te zien hoe jullie door het honours programma boven jezelf zijn uitgestegen, daar mag je trots op zijn!”. Online symposium in coronatijd? Het was dynamisch, veelzijdig en interessant. De poll aan het eind gaf een overduidelijke uitslag: dit was leuk!

Ben je geïnteresseerd in het Honours Programme? Op de facultaire website vind je alle informatie: https://med.vu.nl/nl/studenten/bachelorfase/Honours-Programme/index.aspx

Gepubliceerd op: Tue Jun 09 09:38:00 CEST 2020