Nieuw online platform helpt geneeskundestudent in coronatijd

Gepubliceerd op: Tue Apr 28 10:11:00 CEST 2020

Studenten van de Faculteit der Geneeskunde VU kunnen sinds vandaag terecht op het online community platform Studioo. Een plek voor hulp en tips bij studeren op afstand, een gesprek met de studieadviseurs of ervaringen van medestudenten die als coronavrijwilliger aan de slag zijn gegaan. Drie vragen over dit platform aan masterstudent en projectleider Annewies Schrijer.

Kun je wat meer vertellen over Studioo, wat is het en voor wie?
“Studioo is opgezet naar aanleiding van een brainstorm met studenten en de opleiding. De vraag was: hoe kunnen we studenten meer betrekken bij het onderwijs? Toen is het idee ontstaan om een online community platform te gaan bouwen. Het platform is een mooi voorbeeld van samenwerking tussen studenten en medewerkers van het Instituut voor Onderwijs en Opleiding VUmc (IOO), en juist zulke samenwerking willen we graag bevorderen. We richten het platform in voor onderwijsinitiatieven en projecten van de opleiding en stimuleren studenten mee te denken of aan te sluiten. Voor nu focust het platform zich op ondersteuning bij het thuis studeren en andere initiatieven die zijn opgericht naar aanleiding van de coronacrisis. We zijn nog in de opbouwfase dus alle tips en ideeën zijn welkom! Mail dan naar studioovu@amsterdamumc.nl.”

Voor studenten kan deze coronacrisis een lastige tijd zijn. Niet alleen op studiegebied, maar ook sociaal en mentaal gezien. Ze voelen zich misschien eenzaam of hebben moeite in de pas te lopen met de studie. Hoe levert Studioo hier een bijdrage aan?
“Ik merk zelf inderdaad ook dat ik mijn draai weer moet vinden nu de coschappen tijdelijk zijn stopgezet en ik zoveel thuis zit. De opleiding geeft veel inhoudelijke en logistieke informatie op med.vu.nl, maar juist ook het op afstand studeren en stress of onzekerheid door de coronacrisis moeten worden belicht. Op Studioo komt dit aanbod samen door tips van de studieadviseurs en studenten, de mogelijkheid om je vragen te stellen en door aandacht voor hoe om te gaan mentale problemen. Dit platform is bedoeld om op een laagdrempelige manier alle bachelor- en masterstudenten te ondersteunen in de huidige situatie. Daarnaast laten we studenten aan het woord die aan de slag zijn gegaan in zorginstellingen als vrijwilligers en zo hun tijd besteden tot de studie weer wordt hervat.”

Hoe zien jouw dagen eruit? Kun jij op dit moment onderwijs volgen?
“Voor de coronacrisis heb ik mijn wetenschappelijke stage bij de afdeling Hematologie in Amsterdam UMC, locatie VUmc afgerond en ik zou gaan starten met de coschappen. Dat ging helaas dus niet door. Nu werk ik een aantal dagen per week in een verpleeghuis, rond ik mijn stageverslag van de wetenschappelijke stage af en werk ik natuurlijk met veel plezier aan Studioo. Daarnaast gebruik ik de tijd die ik nu in een keer heb om eens een boek te lezen dat al lang in de kast lag, een lekkere taart te bakken of gewoon op mijn balkon van de zon te genieten.”

Gepubliceerd op: Tue Apr 28 10:11:00 CEST 2020