Nieuwe behandeling ziekte van Kahler

Gepubliceerd op: 27-08-2015

Recent is belangwekkend onderzoek verricht naar een nieuwe therapie voor "uitbehandelde" patiënten met multipel myeloom, een kwaadaardige beenmergaandoening (de ziekte van Kahler). De resultaten van dit internationale onderzoek onder leiding van VUmc-hematoloog Henk Lokhorst zijn vandaag gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift The New England Journal of Medicine.

Multipel myeloom, vroeger vaak aangeduid als de ziekte van Kahler, is een kwaadaardig woekering van witte bloedcellen. De aandoening wordt jaarlijks bij ca. 1.000 mensen in Nederland vastgesteld. Tot dusver krijgen patiënten met multipel myeloom chemotherapie. Bij jonge patiënten wordt dit meestal gecombineerd met een stamceltransplantatie. De gemiddelde overleving is ongeveer vijf jaar, omdat de ziekte uiteindelijk meestal ongevoelig wordt voor therapie.

Een nieuwe therapie is er op gericht de tumorcel op verschillende manieren uit te schakelen. Het gaat om een nieuwe stof, daratumumab, die het eigen immuunsysteem extra activeert. Het onderzoek is uitgevoerd bij patiënten bij wie de gebruikelijke behandelingen niet meer effectief waren en voor wie verdere behandelopties ontbraken. De behandeling van de patiënten met de nieuw ontdekte werkzame stof leidde bij de meeste patiënten in de onderzoeksetting tot een stabilisatie van de ziekte. Bij ongeveer 40% van de patiënten nam het aantal tumorcellen met meer dan de helft af en bij enkelen was de ziekte niet meer aantoonbaar. Lokhorst: "De eerste resultaten van het onderzoek mogen veelbelovend worden genoemd. Bij twee derde van de patiënten die goed hadden gereageerd was de ziekte na een jaar nog onder controle." Voordat er sprake is van een geneesmiddel dat daadwerkelijk voor patiënten beschikbaar komt zal nog meer onderzoek moeten worden verricht.

Bekijk de publicatie Targeting CD38 with Daratumumab Monotherapy in Multiple Myeloma in The New England Journal of Medicine

Gepubliceerd op: 27-08-2015