Nieuwe criteria voor diagnose veel voorkomende oogaandoening bij MS

Gepubliceerd op: Tue Oct 04 14:47:00 CEST 2022

In een onderzoek onder leiding van dr. Axel Petzold (Amsterdam UMC en Queen Square Institute of Neurology, UCL) zijn diagnostische criteria ontwikkeld voor een oogaandoening die bekend staat als neuritis optica. Meer dan de helft van alle mensen met MS krijgt een keer een neuritis optica. De nieuwe diagnostische criteria helpen bij het beter bepalen van de behandelopties. Het onderzoek is gepubliceerd in The Lancet Neurology.

Neuritis optica is een ontsteking van de oogzenuw en is een veelvoorkomende oorzaak van verlies van het gezichtsvermogen. Tot nu toe was er geen consensus over de diagnose van neuritis optica, waardoor het een uitdaging is om tijdig de juiste behandeling te starten. Bij veel mensen met MS is neuritis optica een van de eerste verschijnselen. De kans op MS na het doormaken van een eerste neuritis optica is ongeveer 30% binnen 5 jaar tijd en  50-60% na 15 jaar. Het risico op MS bij patiënten die een neuritis optica hebben doorgemaakt, is afhankelijk van de bevindingen op een MRI scan van de hersenen.

Ontwikkeling van diagnostische criteria

De onderzoekers vroegen aan meer dan 100 specialisten uit 60 landen om klinische scenario's uit het echte leven te beoordelen. Hiermee hebben ze een overzicht gekregen van de klinische kenmerken die wijzen op mogelijke neuritis optica. Verder onderzoek met bloedmonsters naar biomarkers, op MRI-beelden en met oogmeetapparatuur (OCT) kan een mogelijke neuritis optica bevestigen. Het werk van dr Lisanne Balk, dr Danko Coric en dr Jenny Nij Bijvank van het MS Centrum Amsterdam van de afgelopen tien jaar heeft de basis gelegd van deze nieuwe criteria. De nieuwe criteria verminderen het risico op een verkeerde diagnose en helpen bij het beter bepalen van de juiste behandeling.

Reviews en editorials

De Lancet Neurologie is het belangrijkste neurologische Journaal en heeft naast de publicatie van het onderzoeksartikel drie reviews en twee editorials geplaatst. Het eerste review geeft een update over oogmeetapparatuur en MRI; het tweede review met coauteur dr. Petzold bespreekt de immunologie van de neuritis optica en het derde review gaat over de diagnose van overerfelijke aandoening van de nervus opticus. In een Editorial schrijft professor Galetta (New York, VS) dat deze nieuwe criteria van nut zijn voor klinische studies. In het commentaar schrijven profs Filippi en Rocca (beide uit Milaan, Italië) “This Lancet Neurology Series on optic neuropathies could be a blueprint for similar initiatives on other disorders that have broad interest for general neurologists.”

Originele publicatie
Diagnosis and classification of optic neuritis
The Lancet Neurology, September 2022

Gepubliceerd op: Tue Oct 04 14:47:00 CEST 2022