Objectieve informatie over antidepressiva

Gepubliceerd op: Tue Nov 20 14:41:00 CET 2018

Op de nieuwe website www.antidepressiva.nl geven psychiater Christiaan Vinkers van Amsterdam UMC en ziekenhuisapotheker Roeland Vis objectieve informatie over antidepressiva: hoe goed werken ze, welke bijwerkingen zijn er en hoe bepaal je of de voordelen opwegen tegen de nadelen?

Over antidepressiva is veel te doen: werken ze nu wel of niet, welke bijwerkingen zijn er, en wegen de voordelen echt wel op tegen de nadelen? Door deze felle discussie ontstaat er verwarring bij patiënten die deze geneesmiddelen gebruiken of overwegen dat te gaan doen. Er is dan ook behoefte aan objectieve informatie over antidepressiva. Daarom vonden psychiater Christiaan Vinkers (Amsterdam UMC) en ziekenhuisapotheker Roeland Vis (St Antonius Ziekenhuis Nieuwegein) het tijd voor een website over deze groep veelgebruikte geneesmiddelen: www.antidepressiva.nl. Deze onafhankelijke website geeft eerlijke en genuanceerde informatie over de zin en onzin van antidepressiva. Alleen zo kunnen patiënten, samen met mensen uit hun omgeving, een weloverwogen beslissing nemen over het gebruik ervan. De website is niet vóór of tegen antidepressiva, maar wil objectieve informatie geven zodat mensen goed geïnformeerd zelf kunnen kiezen. Er zijn namelijk veel redenen om geen antidepressiva te gebruiken, maar ook om ze wél te gebruiken.

Naast concrete informatie over hoe goed antidepressiva werken en de bijwerkingen, biedt de website ook tips bij het stoppen met antidepressiva. Om een goede balans te vinden tussen begrijpelijke en wetenschappelijk verantwoorde informatie hebben Vinkers en Vis ook patiënten betrokken bij de ontwikkeling van de website. Christiaan Vinkers: “Bovendien willen we heel graag dat bezoekers ons laten weten welke informatie ze missen, of waar ze meer over willen weten.” Roeland Vis vult aan: “Eerder schreven wij het boek Even Slikken over de zin en onzin van antidepressiva, we hopen met deze website deze belangrijke informatie voor een nog breder publiek toegankelijk te maken.” De website is volledig onafhankelijk en krijgt geen financiële ondersteuning van commerciële partijen.

Gepubliceerd op: Tue Nov 20 14:41:00 CET 2018