Ocrelizumab concentraties bepalen in het bloed

Gepubliceerd op: Thu Feb 09 10:09:00 CET 2023

Meten is weten

Het MS-middel natalizumab kunnen we gepersonaliseerd geven aan mensen met MS door de hoeveelheid medicijn in het bloed te meten. In deze studie is uitgezocht of dit ook kan voor het MS-middel ocrelizumab. Hiervoor zijn verschillende bloedtesten voor het meten van de werkzaamheid van ocrelizumab onderzocht. Resultaten zijn gepubliceerd in Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry.

Ocrelizumab remt ontstekingen in de hersenen en ruggenmerg die kenmerkend zijn bij MS doordat het een bepaald soort ontstekingscellen, B-cellen, verlaagd. Voor deze studie zijn in samenwerking met Sanquin Diagnostic Services twee testen ontwikkeld: voor het meten van de ocrelizumab concentratie in het bloed en het meten van ocrelizumab antistoffen. Van 72 gebruikers van ocrelizumab zijn in totaal 452 bloedsamples gemeten.

Bij de behandeling met ocrelizumab krijgen alle gebruikers om de 26 weken een nieuw infuus. Alyssa Toorop en collega’s vonden in deze studie dat de hoeveelheid ocrelizumab in het bloed sterk geassocieerd is met het aantal B-cellen in het bloed. Bij een klein deel van de mensen waren tijdelijk antistoffen tegen ocrelizumab in het bloed aanwezig. De antistoffen namen later weer af en leken geen ziekteactiviteit te geven. De werking van ocrelizumab kan dus gemeten worden door het aantal B-cellen in het bloed te meten, maar ook door het meten van de ocrelizumab concentratie en antistoffen. De onderzoekers hebben bepaald bij welke concentratie ocrelizumab in het bloed de B-cellen beginnen terug te komen (repopulatie). De hoeveelheid van het MS-middel ocrelizumab in het bloed lijkt bij te kunnen dragen aan een gepersonaliseerde behandeling met ocrelizumab. Dit zal verder onderzocht worden.

Origineel artikel
Ocrelizumab concentration and antidrug antibodies are associated with B-cell count in multiple sclerosis.
Toorop et al. . J Neurol Neurosurg Psychiatry (jan 2023)

Dit onderzoek is mogelijk gemaakt door Stichting MS research

Gepubliceerd op: Thu Feb 09 10:09:00 CET 2023