Onderzoek naar behandeling visuele hallucinaties bij Parkinson
Onderzoekers van VUmc doen in de CHEVAL-studie onderzoek om uit te vinden of een bepaald geneesmiddel effectief is als vroege behandeling van visuele hallucinaties bij patiënten met de ziekte van Parkinson.
Hoewel beven, stijfheid en traagheid de meest bekende verschijnselen zijn van deze ziekte, komen ook visuele hallucinaties heel veel voor (50-75%). De beelden die niet echt zijn, kunnen in het begin nog goed worden onderscheiden van de werkelijkheid, maar als de visuele hallucinaties langer bestaan gaat dit inzicht verloren. Dit leidt dan vaak tot angst en gedragsproblemen.
In dit nieuwe onderzoek proberen de onderzoekers te achterhalen of het middel rivastigmine de overgang van lichte naar ernstige visuele hallucinaties kan uitstellen. Zij testen dit middel door Parkinson patiënten twee jaar lang elke dag twee pillen te laten slikken. Tijdens vijf bezoeken gedurende deze periode wordt bijgehouden hoe de visuele hallucinaties zich ontwikkelen.
Update april 2016:
Voor de CHEVAL-studie zijn nog meer vrijwilligers nodig. Daarom zoeken wij vrijwilligers met de ziekte van Parkinson die:
- Schimmen / dieren / mensen zien in hun ooghoeken?
- Voelen dat er iemand in de buurt is, terwijl dit niet zo is?
- Dingen zien die, als u beter kijkt, niet echt blijken te zijn?
In deze gevallen vragen we of u zich, vrijblijvend, zou willen laten voorlichten over eventuele deelname aan het onderzoek. Of u echt wilt deelnemen aan de CHEVAL-studie, kunt u dan op een later moment beslissen.
Meer informatie is te vinden op de website van CHEVAL (www.chevalstudie.nl) of op de Facebookpagina van CHEVAL.
bron: Origineel