Onderzoek wetenschappelijke integriteit prof. dr. Chris Meijer afgesloten

Gepubliceerd op: Tue Apr 19 09:31:00 CEST 2016

De Commissie Wetenschappelijke Integriteit VU-VUmc (CWI) heeft het onderzoek afgesloten naar prof. dr. Chris Meijer en het vermelden van mogelijke conflicts of interest bij zijn wetenschappelijke publicaties over HPV screening. Hiervoor heeft de CWI de ruim 100 voor dit onderwerp relevante wetenschappelijke artikelen van prof. Meijer onderzocht. 

De CWI concludeert dat hij in één publicatie onzorgvuldig is geweest en daarin een relevant zakelijk belang onvermeld heeft gelaten. De CWI weegt dit als "enigszins verwijtbare onzorgvuldigheid", resulterend in een "uiterst geringe schending van het vertrouwen in de wetenschap". 

Inmiddels heeft prof. Meijer het relevante belang alsnog gemeld bij het betreffende wetenschappelijke tijdschrift. 

De raad van bestuur van VUmc neemt de conclusies van de CWI over. Met Meijer is afgesproken het CWI rapport openbaar te maken. 

In juni 2015 verschenen berichten in de media over vermeende belangen-verstrengeling in relatie tot het wetenschappelijke werk van prof. Meijer, emeritus hoogleraar pathologie bij VUmc. De raad van bestuur vroeg de CWI daarom in juli 2015 een onderzoek te doen naar de juistheid en de volledigheid van het melden van de belangentegenstellingen bij zijn wetenschappelijke publicaties. 

De raad van bestuur stelt vast dat de feiten, zoals die door de CWI naar voren zijn gebracht, de deugdelijkheid van het wetenschappelijk werk van prof. Meijer ondersteunen. 

bron: Origineel

Gepubliceerd op: Tue Apr 19 09:31:00 CEST 2016