Ontbijten met ‘brain, body en behaviour’

Gepubliceerd op: Tue Apr 09 11:05:00 CEST 2019

“Goedemorgen allemaal. Wat een heerlijk begin van de dag. Actief gestart met een gezamenlijk ontbijt. Welkom in Salutem, één van de ontmoetingsplekken in jullie gebouw op deze campus”. Josja van der Veer is directeur facilitaire campus organisatie van de VU. Op haar uitnodiging verzamelen zich op donderdagochtend 4 april 2019 om 08.00 uur bijna 100 collega’s van VU en Amsterdam UMC die zijn gehuisvest in gebouw MF. Zij eten een croissantje, drinken een verse kop koffie of een glas jus d’orange. Ze zien elkaar soms voor het eerst, maar sommigen kennen elkaar al langer.

Gebouw MF is gelegen op de campus en is een bijzonder gebouw met inmiddels een diversiteit aan bewoners die allemaal werken aan onderwijs en onderzoek binnen het thema Human Health & Life Sciences. In september 2019 verhuisden een grote groep mensen naar dit grotendeels gerenoveerde gebouw: opleiders, docenten, medewerkers én studenten van de Amstel Academie en de corporate academy van het Instituut van onderwijs en opleiden van Amsterdam UMC.

De ambitie is dat deze gezamenlijke huisvesting leidt tot mooie interdisciplinaire initiatieven, onderzoeken en ontmoetingen, gericht op 'brain, body en behaviour', en sport en bewegen. Tijdens het ontbijt legt Josja van der Veer de relatie tussen maatschappelijke ontwikkelingen in de gezondheidszorg en het gebouw: “Er is steeds meer aandacht voor preventie en de eigen kracht van mensen, om zelf iets te doen aan hun omgeving, hun leefstijl, hun gedrag. Wat jullie hier samen doen in dit gebouw is echt heel bijzonder. Onderwijs en onderzoek op het gebied van fysieke en geestelijke gezondheid, gedrag en bewegen komen hier samen. Van heel fundamentele experimentele kennisontwikkeling tot toepassingen in de praktijk.”

Erik Scherder van de faculteit gedrags- en bewegingswetenschappen geeft een aansprekend praktijkvoorbeeld waarin samenwerking centraal staat. Amsterdam UMC start met een multidisciplinair team een proef om patiënten een prettiger verblijf te geven in het ziekenhuis, waardoor ze vitaler uit het ziekenhuis komen. En Lilian van Gulick, directeur bedrijfsvoering van het Instituut voor onderwijs en opleiden van Amsterdam UMC geeft een korte introductie over haar organisatie. Ze vindt het ontbijt een geweldig initiatief: “in dit gebouw is er een levendig geheel met logische samenwerkingsverbanden. Ik zie veel nieuwe gezichten, dit ontbijt is een goed initiatief om elkaar te leren kennen, ik hoop dan ook op een vervolg. Zegt het voort, zodat er de volgende keer nog meer collega’s aansluiten.”

Gepubliceerd op: Tue Apr 09 11:05:00 CEST 2019