Ontevredenheid over slaap baby’s voorspelt slaapproblemen in peutertijd

Gepubliceerd op: Wed Apr 05 19:56:00 CEST 2023

Ontevredenheid van ouders over slaap van hun baby’s blijkt een voorspeller voor latere slaapproblemen in de peutertijd. Dit concluderen onderzoekers van Amsterdam UMC en GGD Amsterdam. Ze onderzochten of ouders van bijna 1500 slecht slapende peuters al eerder ontevreden waren over het slaapgedrag van hun kind als baby. Jeugdarts en onderzoeker Margreet Harskamp – van Ginkel: ‘Vroege signalering van slaapproblemen is belangrijk om ouders op maat te ondersteunen.’

Slaapproblemen bij baby’s komen vaak voor en hebben veel invloed op het hele gezin. Professionals van de jeugdgezondheidszorg (JGZ) kunnen vroeg signaleren of meer uitleg en ondersteuning nodig is voor het ontwikkelen van gezonde slaapgewoonten. Bijna alle gezinnen in Nederland komen regelmatig bij de jeugdverpleegkundige en jeugdarts. Die bieden steeds meer zorg op maat en voorlichting.

Kwart Amsterdamse ouders ontevreden over slaap van hun baby
Onderzoekers van Amsterdam UMC en GGD Amsterdam onderzochten of ontevredenheid van ouders over slaap bij baby’s van 4 tot 6 maanden samenhangt met slaapproblemen in het tweede levensjaar. Ze gebruikten hiervoor data van 1471 kinderen van het Sarphati Cohort. Jeugdverpleegkundigen en jeugdartsen in Amsterdam noteerden tijdens consulten of ouders tevreden waren over hun baby’s slaap. Een kwart (26%) van de ouders was niet tevreden.

Problematisch slaapgedrag als peuter
Tussen de 1e en 2e verjaardag vulden ouders zelf een vragenlijst in over het slaapgedrag van hun peuter. Opnieuw ervaarde een kwart (27%) van de ouders slapen als een probleem.

Peuters van wie ouders al ontevreden waren over hun slaap als baby, hadden bijna twee keer zo vaak problematisch slaapgedrag. Hun ouders ervaarden vaker het slapen als een probleem. Ontevredenheid van ouders over slaap van hun baby’s lijkt dus een voorspeller voor latere slaapproblemen in de peutertijd.

Het belang van vroeg signaleren
Jeugdarts en arts M+G Margreet Harskamp – van Ginkel voerde het onderzoek uit. ‘Als we slaapproblemen vroeg signaleren, kunnen we ouders meer gerichte preventieve voorlichting geven. Bijvoorbeeld tijdens spreekuren, in groepen of online. We kunnen hen ook op maat ondersteunen, met slaapadvies of opvoedadviezen via het programma Triple P. Nu we weten hoeveel ouders problemen ervaren, kunnen we er ook iets aan doen. Webinars voor ouders zou een manier zijn om veel ouders te bereiken. Professionals kunnen we beter uitrusten om deze adviezen te geven.’

Het artikel is online vrij toegankelijk. Het onderzoek is onderdeel van het project Slaap en groei in de eerste 1000 dagen, van de Academische Werkplaats Jeugd en Gezondheid.

Gepubliceerd op: Wed Apr 05 19:56:00 CEST 2023