Opbrengst Klimmen tegen MS uitgereikt aan MS-onderzoekers

Gepubliceerd op: Fri Nov 03 12:09:00 CET 2023

Tijdens de Nationale MS Dag op 29 oktober in Den Bosch hebben twee Amsterdamse MS-onderzoekers een subsidie ontvangen. Maarten Witte ontving € 80.000 voor een pilot en Anne-Marie van Dam ontving bijna 385.000 voor een project van vier jaar.

De totale cheque die werd uitgereikt aan drie onderzoekteams was € 814.486. Deze cheque werd uitgereikt door drie organisaties die zich inzetten voor een MS-vrije wereld en een betere toekomst voor mensen met MS. MoveS (initiator van Klimmen tegen MS), het Nationaal MS Fonds en Stichting MS Research.

Witte en grijze stof in de hersenen

De hersenen bestaan uit witte stof (waar zenuwbanen lopen) en grijze stof (waar de zenuwcellen zelf liggen). Schade bij MS in de witte stof gaat gepaard met veel ontsteking. In de grijze stof is dit vaak niet het geval. Het is bekend dat bestaande MS-medicijnen schade in de witte stof kunnen voorkomen. Welk effect de behandeling heeft op schade in de grijze stof is nog onbekend. Anne-Marie van Dam gaat een modelsysteem ontwikkelen met stamcellen om microglia cellen (afweercellen van de hersenen) te bestuderen in de witte en grijze stof. Met dit onderzoek wordt kennis opgedaan die nodig is om een behandeling te ontwikkelen die MS remt in de witte én de grijze stof. Anne-Marie werkt hiervoor samen met dr. Vivi Heine (Amsterdam UMC) en prof. Bart Eggen (MS Centrum Noord Nederland).

Afweercellen in kaart

Het vinden van een medicijn tegen de geleidelijke achteruitgang, de progressie, van MS is één van de belangrijkste uitdagingen in het MS-onderzoek. Progressieve MS wordt veroorzaakt door het verlies van zenuwen. Daarbij worden immuuncellen gezien als de belangrijkste veroorzakers van het verlies van hersenweefsel. In de pilot werken Maarten Witte en Marvin van Luijn (ErasMS – Rotterdam) samen om afweercellen in het hersenweefsel van overleden mensen met MS in beeld te brengen. Ze gebruiken hiervoor een nieuwe krachtige techniek om beter de exacte identiteit, locatie en interactie van individuele afweercellen met de zenuwschade in kaart te brengen.

Klimmen tegen MS

Het bedrag van ruim € 814.000 is bijeengebracht door de deelnemers van het sportieve evenement Klimmen tegen MS. Dit evenement, geïnitieerd door MoveS, behoort tot Nederlands grootste wieler- en loopevenement op de flanken van de legendarische Kale Berg, de Mont Ventoux. De inschrijving voor de editie 2024 is geopend; www.klimmentegenms.nl

Gepubliceerd op: Fri Nov 03 12:09:00 CET 2023