‘Opgeven staat niet in mijn woordenboek’

Gepubliceerd op: Thu Jun 30 16:45:00 CEST 2022

Jan van Deelen (48 jaar) kreeg twee jaar geleden de diagnose MS. Na een second opinion bij MS Centrum Amsterdam was hij onder de indruk van het werk dat daar verzet wordt om mensen met MS te helpen. Hij wil dat werk steunen en gaf daarom een mooi bedrag voor het MS-onderzoek.

‘Ik help de onderzoekers in het MS Centrum Amsterdam met hun goede werk.’ ‘Ik help de onderzoekers in het MS Centrum Amsterdam met hun goede werk.’

Jan van Deelen begon als jonge jongen, met een vriend, als onderhoudsmonteur van grote machines in de diervoederindustrie. Nu leidt hij samen met zijn compagnon een bedrijf van 120 werknemers dat installaties monteert en onderhoudt voor het intern transport en de opslag van droge stoffen, zoals dierenvoer, asfalt en koffie. Drie jaar geleden kreeg hij tintelingen in handen en voeten. Later ging zijn been trekken en toen er maanden later ook tintelingen in zijn hoofd bij kwamen, begon hij zich zorgen te maken. Hij ging naar de huisarts en kwam uiteindelijk bij de neuroloog. Die vertelde hem de diagnose: multiple sclerose, ofwel MS. Als je de diagnose hoort, dringt het niet tot je door. Mijn vrouw werd na het horen van de diagnose verdrietig, dus dan weet je dat het ernstig is, maar beseffen doe je het nog niet.”

Energie doseren

“Op een gegeven moment kan je wel accepteren dat je een ziekte hebt die niet meer weg gaat, maar je weet eigenlijk nog niet wat het voor je leven en je toekomst gaat betekenen. Dat weet ik nog steeds niet. Zestig tot tachtig uur per week werken kan niet meer. Gelukkig heb ik veel lieve goede mensen om me heen. De jongens op het werk helpen waar ze kunnen en mijn compagnon en ik gaan gewoon door, want opgeven staat niet in mijn woordenboek. Ik heb geleerd mijn energie te doseren. Ik werkte keihard van maandag tot en met woensdag en dan was ik de rest van de week kapot. Dat is natuurlijk niet goed. Na mijn bezoek aan MS Centrum Amsterdam bedacht ik me dat ik de onderzoekers daar kan helpen met hun goede werk door te doneren. Dat heb ik gedaan en dat ga ik zeker weer doen.”

Helpt u mee?

Wilt u het werk van het MS Centrum Amsterdam ook steunen? Doneer online via www.vumc.nl/steunms of neem contact op met Bureau MS Centrum via mscentrum@amsterdamumc.nl

Gepubliceerd op: Thu Jun 30 16:45:00 CEST 2022