Overlevingskansen voor kinderen met kanker in Kenia laag

Gepubliceerd op: Wed Apr 19 09:42:00 CEST 2017

Kinderarts en onderzoeker Festus Njuguna promoveert op 19 april bij VUmc op zijn onderzoek naar kinderen met kanker in een Keniaans ziekenhuis. Uit zijn onderzoek blijkt dat de overlevingskans van kinderen met kanker 75%-80% in rijke landen bedraagt en minder dan 20% in arme landen. De belangrijkste reden voor dit grote verschil in overleving is dat kinderen in arme landen kankerbehandelingen niet starten of voortijdig stopzetten ('drop-out'). Veel kinderen in Kenia zijn niet verzekerd en als hun ouders de ziekenhuisrekening niet kunnen betalen, worden ze zelfs gevangengezet.

Festus Njuguna heeft allereerst een kankerregistratie opgezet. Hieruit bleek dat de overlevingskans van kinderkanker slechts 19% was en dat 54% van de kinderen de therapie niet afmaakte. Ondanks de betaalbare Keniaanse ziektekostenverzekering was 77% van de kinderen niet verzekerd. Kinderen zonder ziektekostenverzekering hadden een significant grotere 'drop-out' en kleinere overlevingskans. De helft van de onverzekerde kinderen werd gevangengezet in het ziekenhuis totdat hun families de rekening betaalden. Elke dag in gevangenschap steeg de rekening tot wanhoop van ouders. Uit interviews met ouders bleek dit een traumatische ervaring te zijn.

Ook de corruptieproblematiek in de Afrikaanse gezondheidszorg werd onderzocht en de dubieuze rol die het Westen hierbij speelt. Binnen de medische wereld richten pogingen om de gezondheidszorg te verbeteren zich op financieren van directe behoeften zoals medicijnen. De structuur van gezondheidszorgsystemen wordt genegeerd terwijl deze corruptie juist in stand houdt en verbetering verhindert. De onderzoeker pleit ervoor dat internationale organisaties, financiële instituten, en donorlanden druk uitoefenen op regeringen in arme landen om corrupte gezondheidszorgstructuren te wijzigen, detentie van patiënten te stoppen, en verplichte ziektekostenverzekering te implementeren.

De afdeling kinderoncologie van VUmc heeft al bijna 10 jaar een nauwe samenwerking met het Moi Teaching and Referral Hospital in Kenia. Het Keniaans-Nederlandse onderzoeksteam onder leiding van dr. Saskia Mostert en prof. dr. Gertjan Kaspers van VUmc heeft een Taskforce opgericht om aandacht te vragen voor detentie van patiënten in Afrika, Azië, Latijns-Amerika en Europa.

Promovendus: F.M. Njuguna
Titel proefschrift: Adherence with childhood cancer treatment in Kenya
Promotor: prof.dr. G.J.L. Kaspers
Copromotor: dr. S. Mostert
Proefschrift:VU-DARE

bron: Promotie

Gepubliceerd op: Wed Apr 19 09:42:00 CEST 2017