Participatie bij MS meten met de app Whereabouts

Gepubliceerd op: Wed Apr 13 09:53:00 CEST 2022

MS kan grote gevolgen hebben voor het dagelijks leven en het deelnemen aan sociaal-maatschappelijke activiteiten (participatie). Maar hoe bepaal je aan welke activiteiten je wel of niet meedoet? Het MS Centrum Amsterdam heeft samen met Orikami Digital Health Products een smartphone applicatie ‘Whereabouts’ ontwikkeld die sociaal-maatschappelijke activiteiten buitenshuis in kaart brengt. Na onderzoek blijkt dat de app goed gebruikt kan worden om verschillende soorten activiteiten, de hoeveelheid inspanning en het persoonlijk belang daarvan te meten. Resultaten zijn onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke blad Archives of Physical Medicine and Rehabilitation.

Participatie meten

Aan het onderzoek deden 72 mensen met MS mee. Zij gebruikten 10 dagen de app Whereabouts op hun smartphone. De app kon bijna alle activiteiten (96,1%) van de gebruikers goed meten wat betreft het type, de frequentie en de duur van de activiteit. Ruim de helft (57.3%) van de gebruikers was tevreden met het gebruik van de app. Iets meer gebruikers (59,7%) gaf aan dat de metingen overeen kwamen met hun dagelijkse activiteiten. Gemelde verbeterpunten voor de app waren: activiteiten in huis kunnen specificeren, fouten van de metingen kunnen corrigeren, en gegevens in een grafiek zichtbaar te krijgen. Samenvattend is de Whereabouts app goed te gebruiken om individuele betekenisvolle participatie te meten.

Belang

Overzicht hebben over sociaal-maatschappelijke activiteiten en over hoe deze ervaren worden, geeft inzicht in welke activiteiten belangrijk zijn voor iemand met MS. Dit kan helpen bij het bepalen aan welke activiteiten men wel of niet deelneemt. De Whereabouts app kan hier in de toekomst zeker een bijdrage aan geven.

Onderzoek is gesponsord door Stichting MS Research

Origineel artikel
A smartphone application to assess real-time and individual-specific societal participation. A development and usability study
Maaike Ouwerkerk, Isaline C J M Eijssen, Meike M W van der Linden, Inez M Wijnands, Frank J G Dorssers, Marc B Rietberg, Heleen Beckerman, Vincent de Groo
t
Arch Phys Med Rehabil. 2022 Mar 12

Gepubliceerd op: Wed Apr 13 09:53:00 CEST 2022