Peter Dams doneert en doet mee aan wetenschappelijk onderzoek.

Gepubliceerd op: 06-07-2021

‘Ik wil bijdragen om MS de wereld uit te helpen’

Peter Dams (63 jaar) heeft op zijn 56ste de diagnose MS gekregen. Zijn motivatie om aan het MS Centrum Amsterdam te doneren is eigenbelang, zo zegt hij zelf. Hij doet ook mee aan wetenschappelijk onderzoek. Op beide manieren draagt hij bij om het MS-probleem de wereld uit te helpen.

Peter Dams woont sinds een paar jaar in het oosten van Nederland, maar is opgegroeid in de achtertuin van VUmc. “Ik ben in Amstelveen geboren en heb aan de VU economie gestudeerd. Daarna heb ik ruim 35 jaar gewerkt bij PricewaterhouseCoopers (PwC), de laatste 25 jaar als partner. Ik heb voornamelijk in de Randstad gewoond, maar ook drie jaar in Parijs en een jaar in de Verenigde Staten, in New York.” Op zijn 56e kreeg hij de diagnose primair progressieve MS. “Ik was relatief oud voor de diagnose MS, de meeste mensen krijgen het tussen hun twintigste en veertigste jaar. Het is een nare ziekte. Je weet dat je langzaam achteruitgaat. Ik heb links een klapvoet waardoor ik met een stok moet lopen. Sinds kort is mijn linkerhand gevoelloos aan het worden. Dat baart me zorgen.”

Doneren

Peter doneert al een paar jaar maandelijks via een machtiging aan het MS Centrum Amsterdam. “Ik vind VUmc een prettig ziekenhuis. Bij het MS Centrum Amsterdam word ik altijd op een fijne manier benaderd en de zorg is goed georganiseerd. Het terugbelsysteem om een afspraak te maken werkt perfect. Ik ben ook erg blij met mijn neuroloog, professor Uitdehaag. Prettige kerel en zeer hulpvaardig. In het voorjaar van 2020, tijdens de eerste lockdown, zaten mijn vrouw en ik vast in Frankrijk. Uitdehaag heeft me geholpen om het infuus met mijn MS-medicatie in Frankrijk te kunnen krijgen. Dat is uiteindelijk niet gelukt, maar dat lag niet aan hem.”

Meedoen aan onderzoek

Peter doet mee met elk wetenschappelijk onderzoek dat mogelijk is. Dat is ook zijn manier om te helpen. “Het recentste onderzoek waaraan ik meewerk, gaat over de hoeveelheid antistoff en tegen SARS-CoV-2 bij mensen met MS. Als ik door mijn deelname aan wetenschappelijk onderzoek kan bijdragen aan het streven MS de wereld uit helpen, dan is dat zeer welkom.”

Origineel artikel
Origineel artikel staat in de laatste EigenWijs, het donateursblad van het VUmc Fonds. Bekijk hier de complete EigenWijs..

Gepubliceerd op: 06-07-2021