Pilot poeptransplantaties bij MS gestart

Gepubliceerd op: Mon Oct 18 06:00:00 CEST 2021

Eind 2019 kreeg dr. Bob van Oosten een subsidie van Stichting MS Research voor een pilotonderzoek om tien mensen met MS te behandelen met een poeptransplantatie. Nadat alle toestemmingen van ethische commissies in voorjaar 2020 binnen waren, was er een spelbreker: de coronapandemie. Maar op woensdag 13 oktober 2021 heeft de eerste poeptransplantatie dan toch eindelijk plaats gevonden. De verwachting is dat halverwege de 2022 de resultaten van de pilot gepubliceerd kunnen worden. Voor dit onderzoek werkt van Oosten samen met Rogier Ooijevaar en Tessel van Rossen van de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten van het Amsterdam UMC, locatie VUmc.

Bij een poeptransplantatie wordt een waterige oplossing van de ontlasting van een gezonde persoon via een slangetje ingebracht in de dunne darm van een patiënt. De patiënt ruikt hier niets van. In de darmen leven veel verschillende bacteriën en andere micro-organismen, samen ook wel darmflora genoemd. Gezonde mensen hebben een evenwichtige samenstelling van hun darmflora. Hierdoor krijgen schadelijke bacteriën geen kans om zich te vestigen en vermenigvuldigen. Bij verschillende darmziekten en ook andere aandoeningen zien we echter een verstoorde darmflora. Een poeptransplantatie blijkt de darmflora van mensen met een darmziekte te kunnen herstellen.

Darmflora bij MS

MS is geen darmziekte, waarom dan toch deze pilot bij mensen met MS? Bob van Oosten: ‘Veel mensen met MS hebben een verstoorde darmflora. In het buitenland is een studie gedaan in een model voor MS. Een darmflora die lijkt op die van mensen met MS bleek samen te gaan met een ernstiger ziekteverloop. Terwijl een ‘gezonde’ darmflora zorgt voor een mildere ziekte. Wij vragen ons daarom af wat er gebeurt als je de darmflora van mensen met MS vervangt door die van een gezonde persoon.’

Tien deelnemers

In het huidige onderzoek krijgen tien mensen met MS twee poeptransplantaties. De deelnemers krijgen voor en zes maanden na de behandeling een aantal testen: MRI-scans en onderzoek van bloed en ontlasting. Voorafgaand aan de poeptransplantatie krijgen deelnemers een antibioticakuur en worden de darmen leeggemaakt met een sterk laxeermiddel. Er wordt in eerste instantie gekeken naar de veiligheid van de behandeling. De onderzoekers hopen ook te zien dat er een gunstig effect op het immuunsysteem is. Als de behandeling goed verdragen wordt en er een gunstig effect op het immuunsysteem wordt gevonden, kan een grotere onderzoek gestart worden met meer deelnemers.

De tien deelnemers voor het pilot onderzoek zijn al bekend, u kunt zich dus niet aanmelden voor dit onderzoek.

Twitter: www.twitter.com/MScentrum020
Facebook: www.facebook.com/mscentrumamsterdam
LinkedIn: www.linkedin.com/company/amsterdam-umc-ms-centrum-amsterdam

Gepubliceerd op: Mon Oct 18 06:00:00 CEST 2021