Programmasubsidie voor meer begrip over de progressie van MS

Gepubliceerd op: Tue Jun 06 15:13:00 CEST 2023

Het MS Centrum Amsterdam ontving onlangs een nieuwe programmasubsidie van € 450.000 van Stichting MS Research. Met deze subsidie kunnen wij nieuwe stappen zetten in het onderzoeksprogramma gericht op het stoppen van de progressie van MS. Al sinds de oprichting van het MS Centrum Amsterdam in 1998 ontvangt het ms-centrum structureel onderzoeksgeld van Stichting MS Research in de vorm van een programmasubsidie.

Carla Rodriguez Mogeda   Carla Rodriguez Mogeda

Mensen met MS krijgen in de loop van de tijd steeds meer fysieke klachten. In de afgelopen jaren hebben we dankzij programmasubsidies van de Stichting MS Research gewerkt aan het beter begrijpen van deze progressie bij MS. We hebben onder andere gevonden dat immuuncellen in de hersenvliezen voor veranderingen in het hersenweefsel kunnen zorgen bij mensen met progressieve MS. Ook zijn er biomarkers gevonden in hersenvloeistof die mogelijk een voorspellende waarde hebben op de mate van ziekteprogressie.

Met de nieuwe subsidie zullen twee senior onderzoekers de komende twee jaar verder werken aan dit project. De een zal onderzoeken welke biomarkers in bloed een voorspellende waarde hebben voor de progressie van MS en de andere, Carla Rodriguez Mogeda, zal onderzoeken welke rol een bepaalde groep van immuuncellen heeft bij de progressie van MS en hoe deze immuuncellen veranderen tijdens het gebruik van MS-medicijnen natalizumab en ocrelizumab. We hopen te weten te komen welke biomarkers en ontstekingscellen het beste progressie voorspellen en welke ziekteprocessen ten grondslag liggen aan voortdurende ziekteprogressie bij mensen met MS.

Uiteindelijk moet het onderzoek leiden tot meer kennis en daarmee een nieuwe stap richting het stoppen van de progressie van MS en zorgen dat mensen met MS kunnen leven zonder de beperkingen die MS hen geeft.

Gepubliceerd op: Tue Jun 06 15:13:00 CEST 2023