Progressie van MS volgen met biomarkers in het bloed

Gepubliceerd op: Thu Sep 10 14:30:00 CEST 2020

Mensen met MS kunnen veel verschillende klachten hebben. Deze klachten veranderen in de tijd en nemen als de ziekte vordert toe. Arjan Malekzadeh heeft in zijn promotieonderzoek biomarkers onderzocht die je kan meten in het bloed om de voortgang van MS symptomen, waaronder vermoeidheid te volgen. Hij vond dat er op dit moment geen betrouwbare biomarker is om vermoeidheid bij MS te volgen. Wel vond hij biomarkers waarmee de klinische achteruitgang van de ziekte te volgen is. Malekzadeh promoveert op 11 september bij Amsterdam UMC, locatie VUmc.

Mensen met MS krijgen in de loop van de tijd steeds meer fysieke klachten, daarnaast hebben ze vaak problemen met vermoeidheid. Vermoeidheid is een klacht die bij 80% van de mensen met MS voorkomt. Vaak wordt dit als een zeer belemmerende klacht ervaren en geeft het veel beperkingen in het dagelijks leven. Arjan Malekzadeh heeft in promotieonderzoek gezocht naar biomarkers waarmee vermoeidheid en achteruitgang bij MS te volgen is.

Geen biomarkers voor vermoeidheid

Er waren een aantal veelbelovend biomarkers waarmee vermoeidheid te volgen waren. Malekzadeh heeft deze biomarkers getest in een grote klinische studie. In deze studie werden 270 mensen met MS voor hun vermoeidheid behandeld met conditietraining, energiemanagement of cognitieve gedragstherapie. Helaas was geen enkele biomarker betrouwbaar in het weergeven van de afname van vermoeidheid. 

Biomarkers voor progressie

In het tweede deel van zijn onderzoek heeft Malekzadeh 1130 verschillenden biomarkers onderzocht op hun relatie met MS-symptomen. Hij gebuikte hiervoor innovatieve meetmethodes. Hij heeft hiermee een aantal biomarkers gevonden die een relatie hebben met de resultaten op MRI-scans, zoals het aantal ontstekingsplekken. Daarnaast vond hij biomarkers die gebruikt kunnen worden om de fysieke achteruitgang, de progressie van MS, te volgen. In vervolgonderzoek worden deze veelbelovende biomarkers verder onderzocht voor hun toepasbaarheid in de kliniek om de progressie bij individuele patiƫnten te volgen.

Lees complete proefschrift

Gepubliceerd op: Thu Sep 10 14:30:00 CEST 2020