Recept voor kankerdiagnose met één buisje bloed

Gepubliceerd op: Wed Apr 03 10:44:00 CEST 2019

Kanker diagnosticeren met een minutieus uitgewerkt stappenplan en één buisje met bloed. Dat kan nu door het tot in detail uitgewerkte protocol van onderzoekers van Amsterdam UMC Cancer Center Amsterdam en Hersentumorcentrum Amsterdam. ‘Met het protocol in de hand kan wereldwijd elke onderzoeker met een buisje bloed en een algoritme op de computer tot een kankerdiagnose komen’, aldus Tom Würdinger, onderzoeker bij Amsterdam UMC. Het protocol waarin alle stappen beschreven staan, is onlangs gepubliceerd in Nature Protocols.

Met deze nieuwe methode zijn de onderzoekers er al in geslaagd om longkanker en laaggradige gliomen, een type hersentumor, op te sporen in het bloed. ‘De werkwijze om tot deze diagnoses te komen hebben we tot in de kleinste puntjes genoteerd. Als een soort receptenboek kunnen nu ook andere onderzoeksinstellingen de stappen volgen’, vertelt arts-onderzoeker Myron Best.

Dit protocol is een vervolg op het onderzoek dat eerder gepubliceerd is door Amsterdam UMC. Toen toonden de onderzoekers aan dat de kleinste celfragmenten in het bloed, zogeheten bloedplaatjes, hun genetisch materiaal veranderen bij aanwezigheid van kanker. Hierdoor kunnen de onderzoekers op basis van het bloed met zekerheid aantonen dat iemand kanker heeft en een indicatie in welk orgaan.

Momenteel testen de onderzoekers het bloed van patiënten op 14 verschillende types kanker middels hun protocol, de resultaten worden in de loop van dit jaar verwacht.

Gepubliceerd op: Wed Apr 03 10:44:00 CEST 2019