Resultaten Amsterdamse studie naar antistoffen tegen SARS-CoV-2 bij mensen met MS

Gepubliceerd op: Wed May 05 09:45:00 CEST 2021

In de zomer van 2020 heeft het MS Centrum Amsterdam een oproep gestuurd naar de 1778 mensen die onder controle staan bij het centrum. Ze werden gevraagd mee te doen aan een onderzoek naar de aanwezigheid van antilichamen tegen SARS-CoV-2, het virus dat Covid-19 kan veroorzaken. Van de 546 deelnemers die meededen had 12% SARS-CoV-2 antistoffen. Van deze pati├źnten meldde 14% dat zij geen Covid-19 symptomen hebben gehad. Bij de mensen die het middel ocrelizumab gebruiken voor hun MS werden gemiddeld minder antistoffen tegen SARS-CoV-2 gevonden. De resultaten zijn onlangs gepubliceerd in JAMA Neurology.

Bij de mensen die zich aanmeldden voor het onderzoek werd een buisje bloed afgenomen. Hierin werd de aanwezigheid van antistoffen tegen het SARS-CoV-2 virus gemeten. De aanwezigheid van antistoffen laat zien dat mensen ge├»nfecteerd zijn geweest met het coronavirus. Daarnaast kregen de deelnemers een online lijst met vragen over hun gezondheid, hun MS karakteristieken en de medicatie die ze gebruikten, eventuele doorgemaakte klachten die  passen bij Covid-19 en de mate van sociale isolatie tijdens de Covid-19 pandemie.

Minder antistoffen bij ocrelizumab gebruik

Bij 12% (64 van de 546 deelnemers) werden antistoffen tegen SARS-CoV-2 gevonden. Bij de mensen die het middel ocrelizumab gebruikten was de gemiddelde hoeveelheid antistoffen tegen SARS-CoV-2 lager dan bij de overige deelnemers. Dit kan het gevolg zijn van de behandeling, omdat ocrelizumab zorgt voor minder B-cellen in het bloed. B-cellen zijn de cellen van het immuunsysteem die betrokken zijn bij de productie van antistoffen. De hoeveelheid antilichamen in het bloed, weerspiegelt de afweerreactie die het lichaam heeft opgebouwd tegen het virus. In de regel zullen mensen met meer antilichamen, beter beschermd zijn wanneer zij opnieuw in aanraking komen met het SARS-CoV-2 virus. Daarbij geldt wel dat niet alleen de hoeveelheid maar ook de aard van de afweerreactie bepaalt hoe goed iemand beschermd is.

Wel ziek, geen antistoffen en andersom

Van alle 546 deelnemers hadden 35 deelnemers bewezen Covid-19 doorgemaakt. Dat was getest in een corona testlocatie, bij de huisarts of in het ziekenhuis. Bij vier van deze 35 deelnemers werden er geen SARS-CoV-2 antistoffen gemeten. Deze aantallen waren te klein om hier conclusies aan te kunnen verbinden.

Van alle deelnemers met antistoffen tegen SARS-CoV-2 heeft 14% (9 deelnemers van de 64) geen Covid-19 klachten gehad. Dit is vergelijkbaar met percentages die werden gevonden in studies met mensen zonder MS.

Vervolg

In een tweede deel van dit onderzoek kijken de onderzoekers hoe lang de afweerstoffen tegen SARS-CoV-2 aanwezig blijven bij mensen met MS. Dit is relevant omdat we nog niet weten hoelang iemand met MS na een infectie beschermd is tegen het virus.

Origineel artikel

SARS-CoV-2 Antibodies in Adult Patients With Multiple Sclerosis in the Amsterdam MS Cohort - PubMed (nih.gov)

JAMA Neurol. 2021 Apr 30. Online ahead of print.

Dit onderzoek is mogelijk gemaakt door een subsidie van Stichting MS Research.

Gepubliceerd op: Wed May 05 09:45:00 CEST 2021