Resultaten Project Y tot nu toe

Gepubliceerd op: Mon Nov 27 13:02:00 CET 2023

Project Y is een uitzonderlijke dataset - een wetenschappelijke goudmijn - van mensen met MS die in 1966 geboren zijn. Er zijn 452 mensen met MS gevonden die in 1966 in Nederland geboren zijn. 367 mensen van hen heeft meegedaan aan Project Y. Daarnaast hebben 125 mensen zonder MS meegedaan. Tot nu toe zijn er met deze gegevens acht wetenschappelijk artikelen gepubliceerd.

Deelnemers hebben eenmalig een bezoek gebracht aan de polikliniek van het Amsterdam UMC, locatie VUmc voor een uitgebreide screening en afname van o.a. bloed en urine. Ook kregen de deelnemers verschillende scans (MRI, MEG, OCT en DEXA) en een neuropsychologisch onderzoek. Dit alles leverde een enorme schat aan data op.

Samenvattingen van de eerste acht artikelen zijn te lezen in deze download.

Voor het verder ontginnen van de goudmijn – de Project Y Database - hebben we meer geld nodig.Kent u iemand die Project Y wilt steunen of heeft u een goed idee hoe wij donaties/subsidies van vermogensfondsen en subsidieverstrekkers kunnen krijgen? Neem contact op met mscentrum@amsterdamumc.nl of doneer zelf online via: www.steunmscentrumamsterdam.nl.


Project Y is mogelijk gemaakt door financiële bijdragen vanuit de VriendenLoterij, Stichting MS Research, stichting Mission Summit en diverse particuliere giften.

Gepubliceerd op: Mon Nov 27 13:02:00 CET 2023