Rode Kruis en Amsterdam UMC gaan samenwerken zodat burgers levens leren redden

Gepubliceerd op: Mon Dec 14 10:35:00 CET 2020

Het Rode Kruis en Stop de Bloeding - Red een Leven (initiatief van Amsterdam UMC) gaan samenwerken. Dit betekent dat alle Rode Kruis instructeurs worden opgeleid om de cursus Stop de bloeding - Red een leven te kunnen geven. Daarmee leren ze vaardigheden om mensen die kampen met ernstig bloedverlies direct te helpen. Zo kunnen levens worden gered.

Het Rode Kruis ziet de cursus als een welkome aanvulling op hun reguliere EHBO-cursus. Eline Nijhof, hoofd EHBO: “Tijdens een reguliere EHBO cursus leer je al hoe je een wond moet stelpen, maar met deze speciale cursus leer je snelle, levensreddende eerste hulp-technieken om toe te passen bij levensbedreigende bloedingen.”

Omstanders en niet-medische hulpverleners kunnen de overlevingskansen van slachtoffers van grote ongelukken en bijvoorbeeld (bom-)aanslagen na het volgen van een cursus aanzienlijk verhogen. Het is helaas niet ondenkbaar dat Nederland wordt getroffen door een (bom-)aanslag of massale schietpartij. Door ernstig bloedverlies meteen adequaat te stelpen, worden levens gered. 

Snelle eerste hulp door omstanders of hulpverleners die al ter plaatse zijn, zoals bedrijfshulpverlening (BHV), politie, brandweer of marechaussee, kan voorkomen dat mensen doodbloeden. Dat geldt natuurlijk ook voor meer alledaagse verwondingen waarbij levensbedreigend bloedverlies optreedt, bijvoorbeeld bij ongevallen met machines, een val door een glazen deur of ernstige open botbreuken. Inmiddels zijn zo’n tienduizend mensen dankzij de cursus Stop de Bloeding - Red een Leven in staat om mensen met ernstig bloedverlies snel en adequaat te helpen. “Met deze samenwerking verwachten we dit aantal snel te kunnen verhogen”, aldus Nijhof van het Rode Kruis.

Eenvoudige handelingen

Traumachirurg Leo Geeraedts van Amsterdam UMC, locatie VUmc is expert op het gebied van bloedverlies en shock. Hij heeft de van oorsprong Amerikaanse cursus naar Nederland gebracht. “De cursus Stop de Bloeding - Red een Leven is de eerste gecertificeerde cursus in Nederland waarbij niet-medici leren hoe je bloedingen stopt als omstander. Ik ben heel blij met deze samenwerking met het Rode Kruis, omdat zo steeds meer mensen zullen leren hoe je, met vrij eenvoudige handelingen, een ernstige bloeding stoppen. En dus levens kunt redden”, aldus Geeraedts.

De basiscursus is geschikt voor iedereen vanaf 12 jaar, zoals belangstellende burgers, bedrijfshulpverleners, EHBO-ers, veiligheidspersoneel, stewards, (niet-tactisch) politiepersoneel, brandweermannen of -vrouwen etc. De cursus duurt ca. 2,5 uur en wordt op diverse plekken in Nederland aangeboden. 

Breed gedragen initiatief

Geeraedts werkt samen met de VUmc Academie en het Netwerk Acute Zorg Noordwest (Traumacentrum) om de kennis en vaardigheden over het stoppen van levensbedreigend bloedverlies te verspreiden. Zijn kennis en methode zijn gebaseerd op de ‘Stop the Bleed’-campagne uit de Verenigde Staten. Het is in de VS een breed gedragen initiatief, onder meer door de American College of Surgeons, hulpdiensten en het Ministerie van Defensie van de VS. Geeraedts heeft in 2016 toestemming gekregen om dit initiatief ook in Nederland op te zetten. Hierdoor is ‘Stop de Bloeding – Red een Leven’ de voortzetting van een beproefd concept.

Gepubliceerd op: Mon Dec 14 10:35:00 CET 2020