Rogier Hintzen prijs voor Floor Loonstra

Gepubliceerd op: 31-10-2022

Floor Loonstra, arts-onderzoeker bij het MS Centrum Amsterdam, heeft tijdens de MS onderzoeksdagen van Stichting MS Research de Rogier Hintzen Talent Award ontvangen. Bij de award hoort een aanmoedigingsprijs van 3.000 euro voor onderzoek binnen het vakgebied MS. Floor Loonstra ontving de award uit handen van de kinderen van Rogier Hintzen.

Marvin van Luijn (links) en Joost Smolders (rechts) van MS Centrum ErasMS. Kinderen en vrouw van Rogier Hintzen.   Marvin van Luijn (links) en Joost Smolders (rechts) van MS Centrum ErasMS. Kinderen en vrouw van Rogier Hintzen.
Floor Loonstra wordt omschreven als een duizendpoot. Ze kwam bij het MS Centrum Amsterdam werken voor Project Y. Een ambitieus project waarbij alle mensen met MS in Nederland geboren in 1966 zijn opgespoord en in kaart gebracht. Dit unieke cohort is inmiddels klaar en wordt door onder andere Floor geanalyseerd, waardoor veel interessante vragen rondom MS beantwoord worden. Parallel heeft ze andere MS gerelateerde onderzoeksactiviteiten met succes uitgevoerd. Ze heeft de internationale studie naar de effectiviteit van stamceltherapie bij MS opgezet in Amsterdam en voert deze uit.

Bovendien heeft ze bij het uitbreken van de covid-19 pandemie, met behulp van alle MS-neurologen in Nederland, een database opgezet om alle landelijke gegevens over mensen met MS en covid-19 te verzamelen. Hierdoor kwamen er snel antwoorden op prangende vragen van neurologen en mensen met MS. De publicatie die hieruit kwam is een van de meest geciteerde publicaties van het wetenschappelijke tijdschrift Multiple Sclerosis Journal van de afgelopen drie jaar.

Floor zorgt voor verbinding binnen Amsterdam UMC. Haar onderzoek voert ze uit binnen de afdeling neurologie, maar ze werkt samen met zowel de klinische chemie, moleculaire celbiologie en radiologie. Samen met wetenschappers van het Cancer Center Amsterdam onderzoekt ze of met RNA profielen van bloedplaatjes MS kunnen diagnosticeren. Met de afdeling maag, darm en leverziekten onderzoekt ze de relatie tussen darmmicrobioom profielen en MS fenotype.

Met recht is Floor Loonstra een duizendpoot te noemen die deze prijs meer dan verdient.

De Rogier Hintzen Talent Award is ingesteld ter nagedachtenis van de op 15 mei 2019 overleden neuroloog en immunoloog professor dr. Rogier Hintzen. Hij overleed op 56-jarige leeftijd, nog boordevol plannen voor nieuw onderzoek naar een betere behandeling van multiple sclerose.  De afdeling Neurologie van het Erasmus MC heeft in overleg met zijn vrouw en de Erasmus MC Foundation besloten om hem te eren met het instellen van de Rogier Hintzen Talent Award. Er is geld ingezameld om de prijs in totaal 12 jaar te kunnen uitreiken, de periode die Rogier nog werkzaam zou zijn geweest.

Foto: Peter Verheijen.

Gepubliceerd op: 31-10-2022