Scholingsprogramma Caribbean Health Academy verlengd

Gepubliceerd op: Thu Mar 31 15:01:00 CEST 2022

Op 28 maart ontvingen 31 verpleegkundigen uit Caribisch Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk hun certificaat voor de opleiding Basis Acute Zorg (BAZ) in aanwezigheid van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) van Nederland (M. van Ooijen), en de Ministers van Volksgezondheid van Aruba (D. Oduber), Curaçao (D. Pietersz-Janga) en Sint Maarten (O. Ottley). Tijdens de bijeenkomst kondigde de staatssecretaris een verlening van het CARIBHA-traject aan.

De 31 verpleegkundigen vormen onderdeel van een groep van ruim 100 verpleegkundigen, afkomstig van Aruba, Curaçao, St. Maarten, Bonaire en St. Eustatius die allen de opleiding Basis Acute Zorg (BAZ) volgen. De BAZ maakt deel uit van het scholingsprogramma Caribbean Health Academy (CARIBHA). In opdracht en met financiering van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), leidt VUmc Academie verpleegkundigen op in de ziekenhuizen op Aruba, Curaçao, St. Maarten, Bonaire, Saba en St. Eustatius. VUmc Academie werkt hierin nauw samen de ziekenhuizen op de eilanden verenigd in de Dutch Caribbean Hospital Alliance (DCHA U.A. i.o).

Tijdens de feestelijke bijeenkomst benadrukte de staatsecretaris de nauwe samenwerking tussen de landen in het Koninkrijk in dit project. Zowel de staatssecretaris als de ministers van de landen complimenteerden de verpleegkundigen en opleiders, en benadrukten het belang van opleiden in de zorg. Daarnaast kondigde de staatssecretaris een verlenging van het CARIBHA-traject aan waardoor naast de huidige 100 verpleegkundigen, nog eens 60 verpleegkundigen op de eilanden de BAZ-opleiding kunnen gaan volgen. Hiermee wordt de druk op de acute zorgafdelingen verlicht en ontstaat een pool van medewerkers die snel en goed inzetbaar zijn in geval van noodsituaties, zoals bijvoorbeeld een pandemie of een orkaan.

Foto's:
Curacao Medical Center
Fundashon Mariadal
Horacio Oduber Hospital

Bekijk de aftermovie van de uitreiking van de certificaten aan de eerste lichting verpleegkundigen van de opleiding Basis Acute Zorg (BAZ) in het scholingsprogramma Caribbean Health Academy (CARIBHA)

Deze ingesloten video kan niet worden getoond vanwege uw cookie instellingen. Pas uw instellingen aan op de privacypagina, of bekijk de video op YouYouTube

Lees ook:
Opleiden van zorgprofessionals op de Nederlandse Cariben
CARIBHA – De basis voor meer gezamenlijk opleiden

Gepubliceerd op: Thu Mar 31 15:01:00 CEST 2022