Slaapproblemen bij kinderen

Gepubliceerd op: 23-09-2020

Onderzoekers Laura Belmon, gezondheidswetenschapper , en Margreet Harskamp – van Ginkel, jeugdarts en in opleiding tot arts M&G doen beide promotie-onderzoek over slaap bij de sectie Jeugd en Gezondheid. Onlangs publiceerden ze ieder een artikel over determinanten van slaapproblemen bij kinderen. 

Slaapproblemen in verband met de eerste 1000 dagen

Voldoende en goede slaap is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Er is nog maar weinig onderzoek gedaan naar slaapproblemen bij kinderen en mogelijke determinanten hiervan tijdens de zwangerschap en de eerste twee levensjaren. In deze studie heeft Margreet gekeken naar factoren tijdens deze periode die geassocieerd zijn met slaapproblemen op 7-8 jarige leeftijd. Van belang bleken overgewicht en angst tijdens de zwangerschap en roken en alcohol. In de eerste twee jaar bleken angst van de moeder en relatief gewichtsverlies van het kind geassocieerd te zijn met slaapproblemen op 7-8 jarige leeftijd. Voor deze studie is data gebruikt van de ABCD-studie (Amsterdam Born Children and their Development). Om het volledige artikel te bekijken, klik hier.

Hoe denken kinderen en ouders erover?

Slaapproblemen bij kinderen leiden tot negatieve effecten op hun gezondheid. Om gezond slaapgedrag bij kinderen te stimuleren is het noodzakelijk om te weten wat de determinanten zijn. Laura deed een exploratieve studie naar de percepties van kinderen en ouders over determinanten van slaapproblemen bij kinderen. Ze voerde de studie uit met 9-12 jarige kinderen en hun ouders met een laag sociaaleconomische status. Zowel de kinderen als de ouders denken dat mentale gezondheid, angst, stress, slaapgewoontes binnen het gezin, lichamelijke activiteit en voeding de slaapproblemen van kinderen bepalen. Ook noemen ze omgevingsfactoren zoals temperatuur, licht en geluid als mogelijke determinanten. Deze inzichten zijn belangrijk voor het ontwikkelen van interventies in de toekomst. Klik hier voor het artikel.  

Gepubliceerd op: 23-09-2020