Stop de bloeding – red een leven Oekraïens

Gepubliceerd op: Mon Mar 14 12:26:00 CET 2022

Om de zelfredzaamheid van burgers in Oekraïne te vergroten als het gaat om redden van levens bij levensbedreigend bloedverlies, nam Stop de bloeding – red een leven het initiatief om haar gelijknamige eerste hulpcursus te vertalen naar en te vertolken in het Oekraïens.

Stop de bloeding – red een leven (www.stopdebloedingredeenleven.nl) is een samenwerking tussen Traumachirurgie van de afdeling Heelkunde, VUmc Academie en het Netwerk Acute zorg Noordwest met als doel het bevorderen van eerste hulp door omstanders bij levensbedreigend bloedverlies. Levensbedreigend bloedverlies is namelijk de belangrijkste voorkombare doodsoorzaak na ongevallen en letsel.

In amper 3 dagen tijd, in een studio van VUmc Academie, en met medewerking van een ervaren Oekraïense tolk werd het lesmateriaal ingesproken en werden demonstratievideo’s van levensreddende handelingen opgenomen met vertolking. Er is een lange en korte versie van de tutorial Stop de bloeding – red een leven en een drietal demonstratievideo’s: 'Hoe directe druk toe te passen', 'Hoe een tourniquet aan te leggen' en 'Hoe een wond op te stoppen met gazen met stollingseigenschappen'.

Zaterdag 11 maart is gestart met het delen van het materiaal (Stop de bloeding - red een leven - YouTube) via sociale media binnen de diverse netwerken.

Gepubliceerd op: Mon Mar 14 12:26:00 CET 2022