Subsidie voor een nieuw, uniek bloed-hersenbarrière model

Gepubliceerd op: Thu Jun 22 13:53:00 CEST 2023

Professor Elga de Vries van het MS Centrum Amsterdam heeft samen met haar collega’s prof. Bart Eggen en dr. Wia Baron van het MS Centrum Noord Nederland een subsidie ontvangen van € 330.000 van Stichting MS Research. Met deze subsidie gaan zij unieke kweekmodellen opzetten om buiten het lichaam de functie van de bloed-hersenbarrière te bestuderen.

De bloed-hersenbarrière.
De bloed-hersenbarrière (BHB) is de grens tussen het bloed en het hersenenweefsel. De BHB wordt gevormd door de wand van de bloedvaten in de hersenen. De BHB voorkomt dat schadelijke bestanddelen uit het bloed naar de hersenen gaan. Op deze manier worden onze hersenen goed beschermd. In sommige gevallen is dit zeer gewenst, denk aan bacteriën en andere ziekteverwekkers. In andere gevallen is dat nadelig. De BHB werkt de transport van geneesmiddelen naar de hersenen bijvoorbeeld ook tegen. De functie van de BHB is bij mensen met MS sterk ontregeld, waardoor ontstekingscellen het hersenweefsel beschadigen.

Cellen-on-a-chip
Onderzoekers van de MS-centra van Amsterdam en Noord Nederland gaan samen betere kweekmodellen ontwikkelen om de BHB buiten het lichaam uitvoerig te kunnen onderzoeken. Hiervoor gaan ze stamcellen laten uitgroeien tot menselijke bloedvatcellen van de hersenen in een 3D-setting met de zogenaamde organ-on-a-chip technologie. Op deze manier kan de BHB onder verschillende omstandigheden (gezond, ontstoken, beschadigd) bestudeerd worden. Dit helpt tot meer kennis en inzicht in het functioneren van de BHB. Daarnaast kan dit model uiteindelijk bijdragen aan de ontwikkeling, verfijning en screening van potentiële, nieuwe geneesmiddelen.

Alternatief model
Dit onderzoek is door Stichting MS Research toegekend als meerjarig project in de alternatieven voor dierproeven, aangezien dit model het gebruik van proefdieren op dit vlak sterk zal verminderen.

Bron: Stichting MS Research

Gepubliceerd op: Thu Jun 22 13:53:00 CEST 2023