Subsidie voor onderzoek naar herstel myeline bij MS
Antonio Luchicchi (MS Centrum Amsterdam) en onderzoekers van Universiteit Hasselt/ Maastricht University, Tim Vanmierlo en Melissa Schepers, hebben een subsidie van 35.000 euro gekregen van de Charcot Stichting voor een tweejarig onderzoeksproject. Ze onderzoeken methodes voor myeline herstel bij multiple sclerose (MS). De subsidie werd op donderdagavond 23 januari in Brussel overhandigd door de president van de Charcot Foundation, Prof. Christian Sindic.

vlnr: Prof. Christian Sindic (president van de Charcot Foundation), Melissa Schepers en Tim Vanmierlo (Universiteit Hasselt/ Maastricht University), Antonio Luchicchi (MS Centrum Amsterdam).
Bij MS ontstaan beschadigingen van het hersenweefsel, waardoor de buitenste laag van zenuwen, de myeline, verdwijnt. Myeline is essentieel voor een goede werking van zenuwen. Door het verdwijnen van de myeline ontstaan de symptomen van MS. Het herstellen van de myelinelaag rondom zenuwen, remyelinisatie, zou herstel van symptomen kunnen bevorderen. De onderzoekers combineren voor dit onderzoek twee geavanceerde technieken: humaan organotypisch slice culturen, ofwel menselijke hersenplakjes die levend worden gehouden in kweekbakjes (ontwikkeld in Amsterdam) en genetisch aangepaste hersencellen die myeline produceren, oligodendrocyten (ontwikkeld in Hasselt). Ze onderzoeken of het direct inbrengen van deze cellen in beschadigde hersenplakjes het herstel van myeline kan bevorderen.
Als dit onderzoek succesvol is, kan het verder ontwikkeld worden voor mogelijke toepassing als behandeling voor MS. Op dit moment zijn er nog geen medicijnen die het herstel van myeline bevorderen. Daarnaast leidt dit onderzoek tot meer begrip van de moleculaire processen die betrokken zijn bij het herstel van myeline.