Technische hulpmiddelen verbeteren zorg voor mensen met dementie en hun zorgverleners
Technologische hulpmiddelen voor mensen met dementie en hun familieleden bieden goede ondersteuning en zorg in het leven met de gevolgen van dementie. Dat blijkt uit onderzoek van neuropsycholoog Bart Hattink. De hulpmiddelen stellen mensen met dementie in staat langer veilig thuis te blijven wonen. Daarnaast steunen deze ontwikkelingen mantelzorgers, die betere zorg kunnen bieden, minder stress ervaren en beter om kunnen gaan met hun familieleden met dementie. Bart Hattink promoveert 12 april bij VUmc.
Hattink onderzocht de gebruiksvriendelijkheid, bruikbaarheid en effectiviteit van vier verschillende technologische hulpmiddelen voor mensen met dementie en mantelzorgers. Zo ondersteunt het Rosetta systeem met technologie die in huis gedrag kan monitoren, valsituaties kan detecteren en ook buiten de deur veiligheid kan bieden. Daarnaast geeft het ondersteuning aan het geheugen en sociaal contact. Into D'mentia is een dementie-simulator die mensen zonder dementie laat beleven hoe het is om dementie te hebben. Zo leren ze meer begrip te hebben voor het gedrag van mensen met dementie. STAR is een internetcursus en leert familieleden, vrijwilligers en professionele zorgverleners hoe met dementie om te gaan. Het Digitaal Alzheimer Centrum is een online patiëntenportaal waar mensen informatie kunnen vinden, hun afspraken in kunnen zien en contact kunnen houden met anderen en hun eigen zorgverlener.
"Om de gebruiksvriendelijkheid, bruikbaarheid en effectiviteit van deze verschillende technologische hulpmiddelen te toetsen hebben mensen met dementie, mantelzorgers en professionals de hulpmiddelen gedurende een periode gebruikt. Zowel daarvoor als daarna hebben wij hen geïnterviewd," vertelt Hattink. Het resultaat bleek positief. "Het is goed mogelijk om technische hulpmiddelen voor mensen met dementie te ontwikkelen. Ze worden vaak als bruikbaar en gebruiksvriendelijk ervaren. Dankzij de hulpmiddelen konden mensen met dementie langer thuis blijven wonen. Daarnaast kunnen mantelzorgers betere zorg bieden en ervaren ze minder stress. Het is wel aan te raden om mensen met dementie en mantelzorgers al te betrekken tijdens de ontwikkeling van het product."
Promovendus: B.J.J. Hattink
Titel proefschrift: Needs-based enabling- and care technology for people with dementia and their carers
Promotor: prof.dr. R.M. Dröes
Copromotoren: dr. F.J.M. Meiland, dr. A.W. Lemstra
bron: Promotie