Tom Halperin ontvangt Mozaïek 2.0 beurs voor promotieonderzoek

Gepubliceerd op: 21-07-2022

Tom Sa’ar Halperin gaat met zijn Mozaïek 2.0 beurs van ruim 300 K€ vier jaar onderzoek doen naar de rol van B1-cellen bij MS. Tijdens zijn studie en stage bij de afdeling Anatomie en Neurowetenschappen heeft hij al een overzichtsartikel geschreven over deze cellen dat gepubliceerd is in het blad Biomedicines.

B-cellen zijn belangrijk bij het immuunsysteem, omdat ze onder andere antilichamen maken tegen bacteriën en virussen. B1-cellen zijn anders dan ‘gewone’ B-cellen, omdat ze geen antilichamen produceren tegen bacteriën, virussen en andere lichaamsvreemde moleculen. Wat hun exacte rol is, is nog niet duidelijk. B1-cellen zitten ook minder in het bloed, maar voornamelijk in weefsels. Halperin onderzoekt waar ze in de hersenen voor komen. Uit eerder onderzoek blijkt dat B1-cellen bij mensen met MS er anders uitzien, anders functioneren en in minder grote aantallen aanwezig zijn. Of ze ontstekingsremmend of juist ontsteking activerend zijn bij MS is nog niet bekend.

Rol B1-cellen onderzoeken

Halperin gaat met menselijk weefsel van hersen- en bloeddonoren onderzoeken hoe B1-cellen bijdragen aan het ziekteverloop bij MS. Daarnaast zal hij moderne biomedische en hoge resolutie microscopietechnieken gebruiken om deze cellen in de hersenen te karakteriseren. Tom Halperin afkomstig uit Israël ontvangt de Mozaïek 2.0 beurs omdat hij naast uitstekende studieresultaten ook al meerdere initiatieven ontplooid heeft naast zijn studie. Hij heeft zelf de beursaanvraag geschreven. Tijdens zijn promotieonderzoek zal hij werken op zowel afdeling Anatomie en Neurowetenschappen als afdeling Moleculaire celbiologie en immunologie.

Mozaïek 2.0

Mozaïek 2.0 beurs van NWO is onderdeel van het Impulsprogramma voor inclusie in de Wetenschap. Het promotiebeurzenprogramma is gericht op de in Nederland ondervertegenwoordigde groep afgestudeerden met een migratieachtergrond uit Afrika, Azië, het Caribisch gebied, Midden- en Zuid-Amerika en Turkije. Hiermee beoogt Mozaïek 2.0 de verdere ontwikkeling van een inclusieve werkomgeving binnen Nederlandse universiteiten te bevorderen.

Artikel
The Forgotten Brother: The Innate-like B1 Cell in Multiple Sclerosis
Saar T Halperin, Bert A 't Hart, Antonio Luchicchi, Geert J Schenk
Biomedicines. 2022 Mar 4;10(3):606
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35327408/

Gepubliceerd op: 21-07-2022