Training ambulancepersoneel verbetert herkenning bloedvergiftiging
Ambulancepersoneel herkent sepsis sneller na een training. Daardoor kunnen zij sneller antibiotica toedienen. Dat blijkt uit onderzoek van Nadia Alam. Alam onderzocht voor een grote landelijke studie (de PHANTASi-trial) hoe de zorg voor patiënten met sepsis kan worden verbeterd. Aan dit onderzoek deden tien regionale ambulancediensten, 2.672 patiënten en 34 ziekenhuizen mee. Dit is het grootste prehospitale onderzoek naar sepsis ooit uitgevoerd. Alam promoveert 12 september bij Amsterdam UMC.
Sepsis, beter bekend onder de naam 'bloedvergiftiging', is één van de meest voorkomende en levensbedreigende ziektebeelden ter wereld. Het is een verstoorde ontstekingsreactie van het lichaam die kan ontstaan na een ernstige infectie. Aan deze ziekte overlijden meer mensen dan aan aids, borstkanker en prostaatkanker samen. Maar tegelijk is het ook één van de minst herkende ziektebeelden. "De behandeling van een patiënt bij wie sepsis vermoed wordt, vereist teamwerk en een optimaal functionerende zorgketen. Voor een betere overleving is het belangrijk dat hulpverleners sepsis snel herkennen en daardoor snel kunnen beginnen met de behandeling met antibiotica", aldus Alam. Ambulancemedewerkers zijn vaak de eerste hulpverleners die met sepsispatiënten in aanraking komen.
Uit Alam's onderzoek blijkt dat ambulancepersoneel sepsis beter herkent na een training. Daardoor kon het personeel sneller antibiotica toedienen. Verder blijkt dat deze snellere toediening van antibiotica niet leidt tot een verschil in overleving, maar wel tot minder heropnames. Van de patiënten die deelnamen aan het onderzoek had 4% zeer ernstige sepsis. Vanwege de kleine omvang van deze groep is het op dit moment niet mogelijk om te concluderen of deze ernstig zieke patiënten baat zou kunnen hebben bij antibioticabehandeling in de ambulance. Momenteel adviseren artsen het geven van antibiotica in de ambulance bij patiënten met verdenking op sepsis niet. De training van ambulancepersoneel verbetert wel de vroege herkenning van sepsis en versnelt de zorgprocessen in het ziekenhuis.
Promovendus: N. Alam
Titel proefschrift: Improving the acute care for critically ill patients
Promotor: prof.dr. M.H.H. Kramer
Copromotor: dr. P.W.B. Nanayakkara
bron: Promotie