Trans personen gezocht voor onderzoek naar samen beslissen

Gepubliceerd op: 18-06-2020

Hoe heb jij het beslissen over je behandeling ervaren? Welke uitdagingen kwam je tegen? Wat kan er volgens jou beter?

Wie?

Onderzoekers van het Amsterdam UMC/VUmc zoeken volwassen trans personen om deel te nemen aan interviews en groepsgesprekken over samen beslissen in transgenderzorg. Voorwaarde is dat je ervaring hebt met besluitvorming rondom medische transgenderzorg en op dit moment geen gesprekken hebt over een eventuele volgende medische behandelstap zoals een operatie of de start van een hormoonbehandeling. Het kan wel zo zijn dat je bijvoorbeeld nog voor controles bij een endocrinoloog of voor ondersteuning bij een psycholoog/psychiater komt. Ook als je (deels) buiten het Amsterdam UMC behandeld bent, of als je hebt besloten geen medische (vervolg)behandelingen te ondergaan, komen we graag met je in contact.

Doel?

Zowel trans personen als zorgverleners worden in het nemen van besluiten over een genderbevestigende behandeling geconfronteerd met uitdagingen en twijfels. Het doel van dit onderzoek is om gezamenlijk een tool te ontwikkelen die helpt in het omgaan met deze uitdagingen. Jouw ervaringen en inzichten zijn hierin onmisbaar!

Wat gaan we doen?

Interviews: Via online beeldbellen zullen we eenmalige interviews van ongeveer één uur afnemen om de dilemma’s en voorkeuren van trans personen rondom de besluitvorming in kaart te brengen.

Groepsgesprekken: In een volgende fase gaan we met een werkgroep vijf keer met elkaar in gesprek over wat goede besluitvorming in transgenderzorg is en hoe de tool eruit zou moeten zien. Deze groepsgesprekken duren ongeveer 90-120 minuten. Aan deze groepsgesprekken zullen eerst enkel trans personen en later ook zorgverleners deelnemen.

Vergoeding?

Voor het meedoen aan dit onderzoek ontvang je na deelname aan het interview en/of ieder groepsgesprek een cadeaubon van bol.com ter waarde van 15 euro. Daarnaast worden eventuele reis- en parkeerkosten vergoed.

Interesse?

Als je deel wil nemen aan één of beide onderzoeken, of als je nog vragen hebt, kun je een e-mail sturen naar samenbeslissengenderzorg@amsterdamumc.nl. De onderzoeker zal je dan meer informatie sturen over het onderzoek, contact met je opnemen om eventuele vragen te beantwoorden en kennis te maken.

We willen graag verschillende perspectieven en ervaringen meenemen. Er wordt bij het samenstellen van de deelnemers actief gestreefd naar een diverse groep. Dat betekent dat er mogelijk een selectie uit de aanmeldingen gemaakt zal worden.

Hartelijk bedankt en tot ziens bij een van de interviews of groepsgesprekken!

Gepubliceerd op: 18-06-2020