Twee beurzen voor werkervaring in het buitenland

Gepubliceerd op: Thu Jul 13 10:00:00 CEST 2023

Twee onderzoekers van het MS Centrum Amsterdam, Lonneke Bos en Eva Krijnen, ontvangen een subsidie voor een werkbezoek. Ze ontvangen beide 3.000 euro via Stichting MS Research van Fund Girn dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Voor onderzoekers is het zeer waardevol om een werkbezoek te brengen aan een onderzoeksinstituut in het buitenland. Zij krijgen hiermee de kans hun kennis uit te breiden en nieuwe technieken te leren. De contacten die de onderzoekers leggen met internationale experts vormen daarbij regelmatig het begin van een nieuwe samenwerking tussen instituten.

Eva Krijnen

Eva Krijnen wil graag eerder meten wanneer er veranderingen plaatsvinden in de hersenen van mensen met MS. Hierdoor kan ze onderzoeken of deze veranderingen samenhangen met problemen met cognitieve functies, zoals concentreren, geheugen en oriëntatie. Eva ontvangt een beurs van €3.000 om een werkbezoek te brengen aan het Massachusetts General Hospital (Boston - Verenigde Staten). Dit ziekenhuis beschikt over een nieuwe geavanceerde MRI-scan techniek, die Eva gaat toepassen bij mensen met MS. Met deze scan kunnen de hersenen en hele kleine veranderingen beter bestudeerd worden dan met een normale scan. Meer over Eva’s onderzoek is hier te vinden.

Lonneke Bos

Lonneke Bos gaat met een werkbezoek beurs van €3.000 naar de University College in Londen (Verenigd Koninkrijk). Lonneke wil, samen met de groep in Londen, kijken of zenuwschade die bij mensen met MS optreedt vergelijkbaar is met de zenuwschade die optreedt bij veroudering. Dit kan gedaan worden door de hersenleeftijd te berekenen bij personen en dit wordt gedaan door MRI-scans en met recent ontwikkelde kunstmatige intelligentie methoden. Meer over Lonneke’s onderzoek is hier te lezen.

Deze subsidies zijn mogelijk gemaakt door het Fund Girn, een fonds dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting. De subsidies lopen via Stichting MS Research die voor deze beurzen financiële steun ontvangen van Fund Girn dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Tekst: aangepast vanuit Stichting MS Research

Gepubliceerd op: Thu Jul 13 10:00:00 CEST 2023