Verbetering van geheugenproblemen soms tijdelijk

Gepubliceerd op: Wed May 15 11:28:00 CEST 2019

Bij mensen met verbetering van geheugenproblemen kunnen Alzheimer biomarkers voorspellen wie langdurig gezond zal blijven en bij wie de verbetering slechts tijdelijk is. Dit concluderen onderzoekers van Alzheimercentrum Amsterdam. Onderzoeker Lisa Vermunt:” De biomarkers kunnen artsen helpen om een meer nauwkeurige prognose te geven. Zo kunnen ze patiënten beter informeren en ook hun begeleiding aanpassen aan de individuele situatie van de patiënt.”
Het onderzoek is gepubliceerd in Neurology.

Bij een kwart van de mensen met een mild cognitieve stoornis treedt een verbetering van de klachten op. Uit eerder onderzoek is echter gebleken dat een deel van deze ‘verbeteraars’ toch nog steeds een verhoogd risico heeft om dementie te ontwikkelen. Dit geeft onzekerheid bij artsen en patiënten. Mensen met een verhoogd risico zou je willen uitnodigen voor herhaalbezoeken, terwijl de anderen juist weg kunnen blijven.

Stabiele verbeteraars

De onderzoekers vergeleken ´stabiele´ verbeteraars en mensen met een tijdelijke verbetering. Ze keken naar de uitslagen van geheugen- en aandachttesten, de hersenscans en aanwijzingen voor de ziekte van Alzheimer in het hersenvocht: de klontering van de eiwitten amyloid-beta en tau. Vermunt: ”De groep met stabiele verbetering is relatief jonger. Bij hen zijn de hersenfoto’s en de Alzheimer biomarkers vaker normaal. Zenuwachtigheid is mogelijk de veroorzaker van een slechte testscore van de stabiele verbeteraars. Enkelen hadden ook te maken met depressieve klachten.”

Tijdelijke verbeteraars


Mensen die slechts tijdelijk verbeterden zijn vaker ouder en hoogopgeleid.
Vermunt:” Mensen met tijdelijke verbetering hadden vaker hersenschade op de scan en aanwijzingen voor de ziekte van Alzheimer in het hersenvocht.” Dit onderzoek draagt bij aan het begrijpen waarom de verbeteraars vaker dementie ontwikkelen. Ze weten echter nog niet waarom deze mensen tijdelijk verbeterden.

Lisa heeft ook een blog geschreven over haar publicatie op de website van Alzheimercentrum Amsterdam.

Gepubliceerd op: Wed May 15 11:28:00 CEST 2019