Vervolg op de APPS MS studie start

Gepubliceerd op: Wed Feb 28 12:48:00 CET 2024

Een extra afspraak om het beloop van MS te meten met de apps MS Sherpa en NeuroKeys

Het is vijf jaar geleden dat de eerste deelnemers meededen aan de APPS MS studie. In deze studie werden digitale meetmethoden (apps) gebruikt om te meten hoe het met mensen met MS gaat. In een vervolgstudie wordt gekeken of de apps ook na langere tijd nog kunnen meten hoe het met de deelnemers gaat. Daarom worden de oorspronkelijke deelnemers van de APPS MS studie teruggevraagd voor een extra meetmoment.

De resultaten van de APPS MS studie laten zien dat metingen met apps waardevolle inzichten geven over mensen met MS. De NeuroKeys app (Neurocast.), die het typegedrag analyseert, kon mensen met MS onderscheiden van controles. Ook kon de app veranderingen meten in het functioneren van de armen en de denksnelheid, en kon de vermoeidheid worden gemeten over de tijd. De MS Sherpa app (Sherpa BV), waarbij wekelijks testen worden afgenomen, kon achteruitgang van het lopen meten en het denkvermogen vervolgen over de tijd.

Vervolg

De deelnemers (mensen met en zonder MS) worden teruggevraagd voor een nieuw meetmoment. Tijdens deze afspraak op Amsterdam UMC, locatie VUmc krijgen ze dezelfde metingen als aan het begin van de APPS MS studie, waaronder een MRI-scan. Ook wordt gevraagd de apps een korte periode te gebruiken. De APPS MS studie richtte zich vooral op resultaten op de korte termijn. Door de meting na vijf jaar te herhalen kunnen we bepalen of de digitale biomarkers ook in staat zijn om uitkomsten te meten op de lange termijn. Deze nieuwe informatie biedt meer inzicht in de achteruitgang (progressie) van de ziekte en kan artsen helpen om behandeloverwegingen gemakkelijker te maken.

Contact

Alle deelnemers worden benaderd door de onderzoekers. Deelnemers van de APPS MS die willen deelnemen kunnen ook zelf contact opnemen met arts-onderzoeker Daan de Jong: appsms@amsterdamumc.nl.

Dit onderzoek wordt gefinancierd door Stichting MS Research.

Gepubliceerd op: Wed Feb 28 12:48:00 CET 2024