Vidi-beurzen voor onderzoekers Amsterdam UMC

Gepubliceerd op: Wed Jul 14 10:00:00 CEST 2021

Drie onderzoekers van Amsterdam UMC krijgen een Vidi-financiering van 800.000 euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Hiermee kunnen zij de komende vijf jaar een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opzetten.

MS-onderzoeker Menno Schoonheim is een van de gelukkigen. Met de Vidi-beurs kan hij zijn groep uitbreiden met twee promovendi. Zijn onderzoeksgroep richt zich op het beter begrijpen en voorspellen van progressie bij MS door de hersennetwerken te bestuderen.

Menno Schoonheim onderzoekt de werking van hersennetwerken om meer begrip te krijgen van symptomen van mensen met MS. ’Ik vergelijk een hersennetwerk vaak met het treinnetwerk. Sommige stations, zoals Amsterdam, zijn heel belangrijk. Als er een storing is op zo’n station, heeft dat effect op al het treinverkeer. Dit is ook wat er bij MS gebeurt. Door de schade in belangrijke hersengebieden kan men meer last krijgen van symptomen. Hoe dit precies werkt onderzoeken we met geavanceerde MRI-technieken.’ Met de Vidi-beurs kunnen MRI-scans vanuit heel Europa bij elkaar gebracht worden. De twee promovendi zullen in deze grote dataset onderzoeken hoe hersennetwerken veranderen door MS en hoe dit samenhangt met de achteruitgang (progressie) bij MS.

In deze video uit 2019 legt Menno zijn onderzoek uit. 

Andere Vidi’s:

Intensivist Alexander Vlaar: Transfusie-gerelateerde acute longschade – een adembenemend syndroom

Bloedtransfusie is bedoeld om levens te redden, niet om ernstige schade te veroorzaken. De belangrijkste bijwerking is acute benauwdheid na een bloedtransfusie. Vlaar wil met dit VIDI-project een antwoord vinden hoe en waarom dit komt. Op basis van deze resultaten kunnen nieuwe strategieën ontwikkeld worden om bloedtransfusies veiliger te maken.

Klinisch geneticus Henne Holstege: Uitgebreid beschermd tegen dementie

Herhalingen in de DNA-code kunnen de kans om alzheimer te krijgen verhogen. Holstege vergelijkt herhalingen in de DNA-code van alzheimer-patiënten en gezonde honderdplussers om te achterhalen welke herhalingen gevaarlijk zijn. Hiermee kan ze individuele genomen gebruiken om te voorspellen wie er behandeld moet worden om hersenschade te voorkomen.

Gepubliceerd op: Wed Jul 14 10:00:00 CEST 2021