Vitamine D verhelpt gevolgen van nierfalen

Gepubliceerd op: Wed Mar 27 13:08:00 CET 2019

Bloedvaten en het buikvlies lopen minder schade op door toxische stoffen in het bloed na toediening van vitamine D en alanyl-glutamine. Dit toont Marc Vila Cuenca aan in laboratoriumtesten met cellen en muizen. Als gevolg van nierfalen kunnen schadelijke stoffen zich ophopen in het bloed en dit kan leiden tot beschadigingen aan bloedvaten. Schade aan het buikvlies komt juist door de behandeling voor nierfalen, de buikdialyse. ‘Ik onderzoek hoe deze beschadigingen beperkt blijven’, vertelt Vila Cuenca. De onderzoeker promoveert op 28 maart bij Amsterdam UMC.

Testen in het lab wijzen uit dat vitamine D suppletie zowel de beschadiging aan bloedvaten als het buikvlies kan beperken. Daarnaast heeft het aminozuur alanyl-glutamine ook een positief effect op de conditie van het buikvlies. ‘Bloedvaten en het buikvlies bestaan uit cellulaire barrières die essentieel zijn voor hun functie’, vertelt de promovendus. Bij veel patiënten met nierfalen worden beide barrières aangetast en dit kan leiden tot vervelende complicaties.

Toxines

De binnenste belijning van een bloedvat bestaat uit endotheelcellen. Patiënten met nierfalen zijn onvoldoende in staat hun bloed te filteren en daardoor hebben zij hogere concentraties toxines in hun bloed. Deze stoffen beschadigen de endotheelcellen en zorgen zo voor een verminderde functie van de vaten. Vila Cuenca: ‘Onze laboratoriumresultaten impliceren dat suppletie met vitamine D het endotheel beschermt tegen deze stoffen door het onderlinge contact tussen de cellen te versterken.’

Buikvlies

Om de nierfunctie ten dele over te nemen krijgen patiënten buikdialyse. Hierbij wordt het buikvlies gebruikt voor de filtering van het bloed. Via een katheter wordt er vloeistof in de buik gebracht en dit neemt de schadelijke stoffen op uit de bloedvaatjes die in het buikvlies liggen. Het langdurig gebruik van deze vloeistof kan echter leiden tot een beschadigd buikvlies. ‘Toediening van vitamine D en alanyl-glutamine in het lab en bij muizen verminderde de ontstekingen in het buikvlies. Dit leidt uiteindelijk tot een betere conditie van het vlies.’ Meerdere vervolgonderzoeken moeten uitwijzen of vitamine D en alanyl-glutamine hetzelfde beschermende effect geven bij patiënten met nierfalen.

Gepubliceerd op: Wed Mar 27 13:08:00 CET 2019