Vragenlijst herkent angst en depressie bij kinderen goed

Gepubliceerd op: 23-09-2020

Hoe weet je of een kind last heeft van angst of een depressie? De vragenlijst RCADS helpt hierbij. Dit is een vragenlijst die kinderen op school invullen. Uit onderzoek blijkt dat de lijst goed werkt in het herkennen van angst en depressie bij kinderen.

RCADS is de ‘Revised Child Anxiety and Depression Scale’. Verschillende korte versies van de RCADS-vragenlijst zijn met elkaar vergeleken. De versie met 22 vragen blijkt het beste te werken. Het gaat om 15 vragen over angst en 7 vragen over depressie.

Het onderzoek

Bijna 70.000 kinderen hebben meegewerkt aan het onderzoek. Deze kinderen waren 8 tot en met 18 jaar oud. Zij vulden de vragenlijst in op basisscholen, middelbare scholen en MBO’s in heel Nederland. Het onderzoek is uitgevoerd door de GGD Amsterdam in samenwerking met Amsterdam UMC (afdeling Public and Occupational Health, sectie Jeugd en Gezondheid) en de VU (afdeling Klinische, Neuro- en Ontwikkelingspsychologie).

Nieuwe schooljaar

Vanaf schooljaar 2020-2021 zal de versie met 22 vragen worden gebruikt. Op basisscholen in Amsterdam en Amstelland zit de vragenlijst in het leerlingvolgsysteem Hart & Ziel. Op middelbare scholen is de lijst onderdeel van de landelijke gezondheidsvragenlijst Jij en Je Gezondheid.

Meer weten?

Klik hier voor het wetenschappelijk artikel of neem contact op met de onderzoeker: Lklaufus@ggd.amsterdam.nl.

Gepubliceerd op: 23-09-2020