Wearing-off fenomeen natalizumab komt niet door te lage dosis in bloed

Gepubliceerd op: 30-09-2019

Wearing-off is het fenomeen dat er meer ziekteverschijnselen zijn aan het einde van een doseringsinterval. Mensen met MS die het medicijn natalizumab gebruiken, krijgen om de vier weken een infuus met dit medicijn. Sommige patiënten krijgen het medicijn minder vaak, bijvoorbeeld eens in de zes weken. Veel gebruikers van natalizumab geven aan dat ze meer MS-symptomen ervaren aan het einde van de doseringsinterval. Zoé van Kempen onderzocht dit ‘wearing-off’ fenomeen bij natalizumab gebruikers.

Drieënnegentig mensen met MS deden mee aan het onderzoek. Zij vulden verschillende vragenlijsten in, 54% gaf aan af en toe wearing-off symptomen te hebben. Deze verschijnselen kwamen meer voor in de groep die om de vier weken natalizumab gebruikten, dan bij de groep die minder vaak natalizumab ontvangen.  De verschijnselen waren niet gerelateerd aan verminderde hoeveelheid van het medicijn in het bloed. Ondanks dat dit fenomeen veel voorkomt lijkt het geen teken te zijn van een verminderde werkzaamheid van de natalizumab.

Titel: The natalizumab wearing-off effect: End of natalizumab cycle; recurrence of MS symptoms.

Onderzoekers: van Kempen ZLE, Doesburg D, Dekker I, Lissenberg-Witte B, de Vries A, Claessen IA, Brinke AT, Rispens T, Killestein J.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31551258

Gepubliceerd op: 30-09-2019