Wereldwijde richtlijn gebruik MRI bij MS

Gepubliceerd op: Tue Jun 15 13:52:00 CEST 2021

Mike Wattjes, Frederik Barkhof en Hugo Vrenken, allen verbonden aan het MS Centrum van Amsterdam UMC, hebben samen met internationale collega radiologen en neurologen een nieuwe richtlijn opgesteld voor het gebruik van MRI bij mensen met MS. Het is een complete richtlijn die wereldwijd door radiologen ondersteund en gebruikt zal worden. De richtlijn is gepubliceerd in het gerenommeerde blad Lancet Neurology.

Compleet advies

De vorige richtlijn in 2015 had nog enkele hiaten wat betreft het vervolgen van progressieve MS en MS bij kinderen. Ook het maken van MRI’s bij zwangere vrouwen met MS stond aar nog onvoldoenden in beschreven. Verder wordt in de nieuwe richtlijn advies gegeven over het gebruik van contrastmiddel bij het stellen van de diagnose MS en het monitoren van therapie met MRI. Daarnaast zijn alle ontwikkelingen op het gebied van het gebruik van artificiële intelligentie voor bijvoorbeeld het vervolgen in de tijd van hersenkrimp ook meegenomen in de nieuwe richtlijn.

Protocollen

Ziekenhuizen kunnen de gestandaardiseerde MRI-protocollen, die in overzichtelijke tabellen zijn weergegeven in het artikel, makkelijk toepassen in de dagelijkse praktijk om mensen met MS te diagnosticeren en te monitoren. MRI is een gevoelige meetmethode om veranderingen in hersenen en ruggenmerg te meten, ook als de mensen met MS zelf nog geen veranderingen merken.

Wereldwijd gebruik

In 2015 zijn de vorige richtlijnen gepubliceerd, waar ook medewerkers van het MS Centrum Amsterdam (o.a. Wattjes en Barkhof) bij betrokken waren. Dit werd gedaan vanuit het MAGNIMS, een Europees samenwerkingsverband van wetenschappers waarin sinds 1990 onderzoek gedaan wordt naar het gebruik van MRI bij MS-onderzoek. In 2019 zijn de MAGNIMS leden twee dagen bij elkaar geweest in Graz, Oostenrijk om de richtlijn door te nemen en te verbeteren aan de hand van de laatste resultaten. Vervolgens hebben twee andere samenwerkingsverbanden uit Noord-Amerika, het Consortium of MS Centers (CMSC) en de North American Imaging in Multiple Sclerosis (NAIMS), zich bij deze herziene richtlijn aangesloten. In het afgelopen jaar is die verder geactualiseerd, waardoor het een complete richtlijn is geworden voor alles wat met MRI bij MS te maken heeft en die wereldwijd gebruikt zal worden.

Origineel artikel
International 2020 MAGNIMS-CMSC-NAIMS consensus recommendations on the use of MRI in multiple sclerosis Mike Wattjes te al. Lancet Neurology, 2021 2021 MAGNIMS–CMSC–NAIMS consensus recommendations on the use of MRI in patients with multiple sclerosis - The Lancet Neurology

Gepubliceerd op: Tue Jun 15 13:52:00 CEST 2021