Wervelfracturen van invloed op levensverwachting breekbare ouderen
De helft van de geriatrische patiënten die voor het eerst bij een geriater komt heeft een wervelfractuur – een breuk in de wervelkolom. Daarnaast bestaat er een onafhankelijke relatie tussen de aanwezigheid van twee of meer wervelfracturen bij het eerste bezoek en het overlijden van de patiënt binnen twee jaar na dit eerste consult. Dit blijkt uit onderzoek van klinisch geriater Hanna van der Jagt – Willems die op 3 november promoveert bij VUmc.
Wervelfracturen komen vaker voor bij ouderen maar niet eerder werd hiernaar onderzoek gedaan. Hanna van der Jagt – Willems onderzocht de aanwezigheid van de fracturen bij 400 ouderen die een eerste bezoek aan de geriater brachten. Zij vond dat bijna de helft een wervelfactuur heeft bij het eerste bezoek. Er is een onafhankelijke relatie tussen het overlijden van de patiënt binnen drie jaar na dit consult en de aanwezigheid van meer dan twee wervelfracturen. De patiënten die nog wel in leven zijn en bij het eerste bezoek al een wervelfractuur hadden, blijken opvallend veel nieuwe wervelfracturen te hebben.
Uit het onderzoek van Van der Jagt – Willems blijkt ook dat patiënten die een sterk gebogen rug hebben (‘hyperkyfose’) meer vallen. Patiënten met wervelfracturen hebben vaker deze aandoening.
Promovendus: H.C. van der Jagt-Willems
Titel proefschrift: Vertebral fractures in geriatric patients: prevalence and clinical relevance
Promotor: prof.dr. W.F. Lems
Copromotoren: dr. C.R. Tulner, dr. B.C. van Munster
Proefschrift: VU-DARE
Bron: Promotie