Zachte kniebrace vermindert pijn bij artrosepatiënten

Gepubliceerd op: Wed Jun 20 11:27:00 CEST 2018

Het dragen van een zachte kniebrace vermindert pijn in de knieën, stabiliseert de knieën, verhoogt het vertrouwen in de eigen knieën en verbetert het fysieke functioneren bij mensen met artrose. Dat blijkt uit onderzoek van Tomasz Cudejko. Cudejko promoveert 20 juni bij Amsterdam UMC, locatie VUmc.

Artrosepatiënten kiezen er vaak voor om een zachte kniebrace te dragen, maar tot voor kort was er beperkt wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van deze braces. Cudejko deed een systematische review met meta-analyse en analyseerde het effect van een zachte kniebrace bij 44 mensen met artrose. Uit deze onderzoeken blijkt dat de brace de pijn in de knieën vermindert, de stabiliteit van de knieën verhoogt, het fysieke functioneren verbetert en het vertrouwen van patiënten in hun knieën verhoogt.

Ongeveer 150 miljoen mensen wereldwijd lijden aan knieartrose. Artrose van het kniegewricht is de meest voorkomende reumatische aandoening. Een zachte kniebrace is één van de eenvoudigste en goedkoopste manieren om de symptomen van knieartrose te beperken. Op basis van de resultaten uit het onderzoek dienen clinici een zachte kniebrace te beschouwen als een behandelingsoptie voor mensen met artrose in de knie.

Promovendus: T. Cudejko
Titel proefschrift: Benefits of soft knee bracing in knee osteoarthritis
Promotoren: prof.dr. J. Dekker, prof.dr.ir. J. Harlaar
Copromotoren: dr. M. van der Esch, dr.ir. J.C. van den Noort
Proefschrift:VU-DARE

bron: Promotie

Gepubliceerd op: Wed Jun 20 11:27:00 CEST 2018