Zorgverleners moeten zelfde criteria gebruiken bij diagnose sarcopenie

Gepubliceerd op: Mon Apr 03 10:17:00 CEST 2017

Onder zorgverleners is er geen overeenstemming over de criteria die gebruikt worden bij de diagnose van sarcopenie: een te lage spiermassa en -kracht bij ouderen. Dit blijkt uit onderzoek van gezondheidswetenschapper Esmee Reijnierse. "Sommige zorgverleners gebruiken een enkele diagnostische maat (alleen spiermassa of spierkracht), terwijl anderen een combinatie van diagnostische maten gebruiken (spiermassa, spierkracht en fysiek functioneren). Het is belangrijk dat zorgverleners dezelfde criteria gebruiken, zodat ouderen de juiste diagnose en behandeling krijgen", aldus Reijnierse. Ze promoveert 3 april bij VUmc.

Reijnierse heeft de gegevens van drie studies gebruikt die de spiermaten van verschillende groepen deelnemers bepaald hebben. De groepen bestonden uit ouderen die de polikliniek ouderengeneeskunde bezochten, gezonde jonge en oudere deelnemers en een algemene groep deelnemers van jong tot oud. Reijnierse: "Deze studies gebruikten allemaal gestandaardiseerde diagnostische maten voor sarcopenie, waardoor ik de resultaten rechtstreeks kon vergelijken. Helaas zijn de resultaten nog steeds niet overtuigend genoeg om een beslissing te kunnen nemen welke diagnostische maten het meest geschikt zijn om als criteria te gebruiken bij de diagnose van sarcopenie." Daarnaast heeft Reijnierse onderzoek gedaan naar de kennis van zorgverleners over sarcopenie. Hieruit bleek dat een gebrek aan kennis het gebruik van diagnostische maten belemmert. Andere belemmeringen waren de afwezigheid van meetinstrumenten en te weinig tijd om de diagnostische testen uit te voeren.

Sarcopenie komt voor bij 2 tot 34% van de ouderen en dit percentage hangt sterk af van de gebruikte diagnostische criteria. Sinds oktober 2016 is sarcopenie erkend als ziekte en is er een internationale diagnose code. "Dit is een erg belangrijke ontwikkeling binnen het veld", aldus Reijnierse. Toekomstig onderzoek moet uitgevoerd worden bij verschillende groepen ouderen om te bepalen wat de meest geschikte diagnostische maten zijn. Reijnierse: "Door de afname van spiermassa en -kracht zijn ouderen beperkt in hun dagelijkse bezigheden en zelfstandigheid en hebben ze meer kans om te vallen. Dit brengt ook hoge zorgkosten met zich mee. Daarom is het van belang dat er meer onderzoek gedaan wordt naar de diagnose en behandeling van sarcopenie."

Promovendus:
 E.M. Reijnierse
Titel proefschrift: Muscle matters! Recognizing the clinical relevance of the ageing muscle
Promotor: prof.dr. A.B. Maier
Copromotoren: dr. C.G.M. Meskers, dr. M.A.E. de van der Schueren, dr. M.C. Trappenburg
Proefschrift:VU-DARE

bron: Promotie

Gepubliceerd op: Mon Apr 03 10:17:00 CEST 2017