Informatie voor potentiele deelnemers ROCKIES- studie

* Introductie
* Wat onderzoeken we?
* Deelnemen aan de ROCKIES
* Contactgegevens

Introductie
Ruim 1,1 miljoen Nederlanders hebben diabetes type 2, waarvan 30% schade ontwikkeld aan de nieren. Door middel van het verbeteren van de bloedsuiker en de bloeddruk proberen artsen om nierschade te voorkomen, maar dit lukt helaas bij een belangrijk deel van de patiënten niet. Sinds 2013 is er een nieuw type diabetesmedicijn op de markt, de SGLT-2 remmer, waarvan uit onderzoek blijkt dat deze een (onverwacht) gunstig effect heeft op de nieren. Mogelijk komt dit doordat het medicijn de bloeddruk en het lichaamsgewicht iets verlaagt, maar waarschijnlijk zijn er ook andere gunstige werkingsmechanismes die we tot nu toe nog niet weten.

Wat onderzoeken wij?
De ROCKIES studie onderzoekt mechanismes die kunnen bijdragen aan het gunstige effect van de SGLT-2 remmer op de nieren. Hiervoor vragen wij deelnemers met diabetes om 4 weken de SGLT-2 remmer (Ertugliflozine) te gebruiken en 4 weken een neppil (ofwel placebo). Na 4 weken vinden er steeds 2 onderzoeksdagen plaats waarin we o.a. bloed- en urine onderzoek verrichten, een PET-scan maken en een MRI. Eén onderzoeksdag is op het VUmc (Boelelaan 1117, Amsterdam) en één onderzoeksdag is op het AMC (Meibergdreef 9, Amsterdam).

N.B. ter vergelijking onderzoeken wij ook de nieren van gezonde mensen. Wanneer u deelnemer bent van de gezonde groep zal u geen diabetesmedicatie gebruiken en komt u enkel langs voor de onderzoeksdagen op het VUmc en AMC.

Zie ook: patiënten informatiebrief diabetes & patiënten informatiebrief gezond

Deelnemen aan de ROCKIES studie
U komt in aanmerking wanneer u:
* Type 2 diabetes heeft
* Een leeftijd tussen de 18-80 jaar heeft (voor vrouwen, postmenopauzaal)
* Geen insuline gebruikt

Voor de gezonde controlegroep U komt ook in aanmerking wanneer u:
* Geheel geen diabetes heeft
* Een leeftijd tussen de 18-80 jaar heeft (voor vrouwen, postmenopauzaal)

Contactgegevens
Bent u geïnteresseerd en/of zou u meer informatie willen ontvangen?
Dan kunt mailen naar: a.c.hesp@amsterdamumc.nl
Of bellen naar: 020-444 4260 (beperkt bereikbaar)