Nierkanker

Primaire nierkanker, ook wel niercelkanker genoemd, is een kwaadaardige tumor die in de nieren begint. Hoewel nierkanker minder vaak voorkomt dan andere vormen van kanker, worden er elk jaar in Nederland meer dan 2000 mensen gediagnosticeerd en behandeld voor deze ziekte.

Een mens heeft normaal gesproken twee nieren, één aan elke kant van de wervelkolom. Elk heeft de vorm van een boon die ongeveer de grootte heeft van een menselijke vuist. Ze filteren afvalstoffen en overtollige zouten uit het bloed en scheiden die af in de urine. de urine komt in het nierbekken en loopt vervolgens via de lange, slanke buizen naar uw blaas. Het nierbekken en de urineleiders worden samen het opvangsysteem genoemd.

Anatomie van de nieren

De nierkankerexperts van het AmsterdamUMC behandelen alle vormen van kanker die kunnen ontstaan in de nieren en in het opvangsysteem.

Ons doel is om de kanker nauwkeurig te diagnosticeren en te behandelen, zodat u de best mogelijke kwaliteit van leven heeft. Bij elke stap zullen we met u samenwerken om de beste behandelingsaanpak te bepalen.

Als een operatie geen optie is voor het type of het stadium van kanker dat u heeft, kunnen de interventieradiologen van het AmsterdamUMC soms behandelingen aanbieden om de kanker te vernietigen met minimaal invasieve technieken, zoals bijvoorbeeld ablatie.

Ons ervaren team van nierkankerspecialisten kan ook zorg bieden aan mensen met kanker van nieren of het verzamelsysteem, die zich buiten de nieren heeft verspreid (uitgezaaid); van immunotherapie tot doelgerichte therapieën, chemotherapie en radiotherapie.

Behandeling in studie-verband / meedoen aan onderzoek
In het AmsterdamUMC wordt continu geprobeerd om de behandeling van kanker te verbeteren. Daarom kan het voorkomen dat wij U vragen of U in studieverband een nieuwe, experimentele behandeling wil ondergaan.