Gipskamer

Op onze gipskamer behandelen we patiënten met botbreuken, maar we behandelen ook andere aandoeningen en letsel waar tape, een brace of gips voor nodig is. De gipsverbandmeesters werken nauw samen met de spoedeisend hulp en de poliklinieken van de traumachirurgen, plastisch chirurgen, revalidatie, neurochirurgen en andere afdelingen.

Op deze pagina:

Locatie en bereikbaarheid

De gipskamers bevinden zich in het polikliniekgebouw bij receptie G op de begane grond. Bekijk de interactieve route naar receptie G. Print de route of bekijk deze met uw mobiele telefoon.

Wilt u een afspraak maken of verzetten dan kunt u bellen naar 020-444 1100.

U kunt ons ook bereiken op het volgende emailadres: gipskamer.info@amsterdamumc.nl.

Bij vragen of klachten kunt u telefonisch contact opnemen met de gipskamer. De gipskamer is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30u tot 16.30u op telefoonnummer 020-444 0270. Buiten deze tijden belt u de Spoedeisende Hulp 020-444 3636.

Onze behandelingen

Traumatologie

Traumachirurgen behandelen gebroken botten en gewrichten, wonden, letsel van pezen en banden, schot- en steekwonden en door ongeval ontstane letsels van inwendige organen. Gebroken botten en gewrichten zijn de meest voorkomende letsels. Op de gipskamers hebben we een traumaspreekuur. Op dit spreekuur zijn de gipsverbandmeesters samen met de trauma-arts aanwezig.

Diabetische voet, Cerebrale Parese en revalidatie

Een diabetische voet is vaak gevoelloos, waardoor drukplekken kunnen leiden tot nare wonden. De gipsverbandmeesters zijn nauw betrokken bij de behandeling. Een team van specialisten (gipsverbandmeester, vaatchirurg, revalidatie arts, orthopedisch schoenmaker en wondconsulent) geeft die specifieke zorg die nodig is.

Bij bepaalde ziektebeelden komt het voor dat er afwijkingen in de stand van een gewricht ontstaan of dat er spieren verkorten. Vaak passen we hierbij gipsredressie toe. Het doel hiervan is om de afwijkende stand van het gewricht te corrigeren of om de spieren op lengte te brengen. Deze behandeling passen we toe bij Cerebrale Parese of aandoeningen van orthopedische aard, zoals tenenlopen.

Plastische chirurgie

Uitgebreide handchirurgie door de plastisch chirurg heeft specifieke (na)behandeling nodig van de gipsverbandmeester. Met allerlei handspalken, bewegend of juist vast, kunnen we een pees-, zenuw- of standafwijking herstellen of corrigeren.

Neurochirurgie

De neurochirurg houdt zich bezig met operaties aan het zenuwstelsel. Dit kan zijn aan de hersenen en centraal zenuwstelsel maar ook de perifere zenuwen. Als gipsverbandmeester ondersteunen wij de patiënten in de nazorg, zoals het maken van een beschermende helm na een drukontlastende-operatie van de schedel.

De arts kan u ook verwijzen voor een halskraag. De halskraag wordt gebruikt wanneer de nekwervels onvoldoende bescherming bieden aan het ruggenmerg. Bijvoorbeeld als na een ongeval een of meerdere wervels gebroken zijn of door een ziekte die de wervel(s) verzwakt. Soms wordt de halskraag ook gebruikt om pijnklachten door slijtage van de wervels te verlichten. De belangrijkste reden voor het dragen van de halskraag is het vastzetten van de nekwervels of het ruggenmerg.

Vaatchirurgie - amputatie

Een gevolg van een vaataandoening kan een amputatie zijn. Het gips wat we aanmeten bij een amputatie beschermt de wond, vormt de stomp, voorkomt contracturen en oedeem (vocht)ophoping in de stomp. Het gips zal regelmatig worden vervangen om de wond te controleren en de vorm van de stomp goed te krijgen. 

Wondbehandeling

U kunt een wond hebben gekregen door een ongeval of door een operatie. De wondbehandeling is vaak onderdeel van de totale behandeling op de gipskamer. De gipsverbandmeester is één van de specialisten op wondgebied.

Hulpmiddelen

Op de gipskamer hebben we verschillende hulpmiddelen die u kunt aanschaffen of huren:

  • Douchehoezen van Lomed. Een gips- of kunststofverband mag niet nat worden. Er zijn speciale douchehoezen verkrijgbaar, die een veilige bescherming van het gips en de huid bieden tijdens het douchen.
  • De kniestep en de iwalk van kniekrukken.nl
  • Elleboogkrukken kunt u huren via de Spoedeisende Hulp. U levert de krukken daar ook weer in.
Kniestep Kniestep
Douchehoezen Douchehoezen

Patiëntenfolders gipskamer

Team

  • Jan Cees Reijnders, gipsverbandmeester
  • Nienke Laméris, gipsverbandmeester
  • Dennis Kaandorp, gipsverbandmeester
  • Suzanne Rijntjes, gipsverbandmeester
Gipsverbandmeesters Amsterdam UMC, locatie VUmc Gipsverbandmeesters Amsterdam UMC, locatie VUmc

In Amsterdam UMC, locatie VUMC werken 5 gipsverbandmeesters, waarvan 1 in opleiding. Wij leveren zorg van hoge kwaliteit. Zo is de gipskamer een gecertificeerde opleidingswerkplek. De gipsverbandmeesters zijn aangesloten bij de Verenigde Gipsverbandmeesters Nederland.

Opleidingsplek

De gipskamer in het AmsterdamUMC locatie VUMC is als opleidingsplek erkend door het College Ziekenhuis Opleidingen (CZO). De specialistische vervolgopleiding tot gipsverbandmeester duurt 18 maanden. De opleiding bestaat uit een theoretisch en praktisch gedeelte. Het theoretische gedeelte volg je bij het Erasmus MC in Rotterdam. Wanneer je alle kerncompetenties hebt behaald, ontvang je het CZO-erkende diploma tot gipsverbandmeester. De opleiding wordt ook erkend door de Nederlandse Orthopedische Vereniging (NOV) en de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie (NVvT).