Behandelingen

De belangrijkste methoden om kanker te behandelen zetten we voor u op een rij. Vaak zal uw behandeling bestaan uit een combinatie van onderstaande methoden.

Operatie

De oncologisch chirurgen van Amsterdam UMC Cancer Center Amsterdam zijn gespecialiseerd in het chirurgisch verwijderen van tumoren. Amsterdam UMC Cancer Center Amsterdam beschikt over een hypermodern OK-complex dat geheel volgens de allerlaatste richtlijnen is ingericht.

Bestraling (radiotherapie)

Bij kanker vormen zich kwaadaardige cellen (tumoren) in het lichaam. Doel van de straling is die kankercellen te doden, terwijl het gezonde weefsel zoveel mogelijk intact blijft. Amsterdam UMC Cancer Center Amsterdam beschikt over geavanceerde bestralingsapparatuur die de exacte plek van de tumor kan vaststellen en de beste manier van bestralen kan bepalen. De behandeling wordt gegeven door de radiotherapeut, de bestralingsarts.

Medicamenteuze behandelingen van kanker

Hiermee bedoelen we anti-kankermedicijnen die worden toegediend via een infuus, injectie of in tabletvorm.

Chemotherapie (cytostatica)

Chemotherapie is één van de bekendste behandelingen voor kanker. Het kan in een infuus of in tabletvorm worden toegediend. Voor deze behandeling moet u soms worden opgenomen, maar vaak kunt u ook poliklinisch of thuis worden behandeld.

Therapie op maat ('Targeted therapy')

Er is een breed scala aan medicijnen beschikbaar waarmee we kanker kunnen behandelen. Deze medicijnen zijn specifiek gericht op een eiwit dat aanwezig is op kankercellen. Soms wordt dit in combinatie met één van de andere methoden gegeven. Er worden voortdurend nieuwe doelgerichte medicijnen ontwikkeld. Deze nieuwe medicijnen worden voorgeschreven in studieverband.

Immuuntherapie

Immuuntherapie is een relatief nieuwe manier van kanker behandelen. Hierbij wordt uw eigen afweersysteem ingezet om de kanker te bestrijden. Het wordt bijvoorbeeld al met succes ingezet bij longkanker en huidkanker (melanomen), blaas- en nierkanker. Ons ziekenhuis beschikt over een centrum voor immuuntherapie waar we onderzoek doen naar deze behandelmethode. Er lopen diverse studies voor verschillende tumortypen waarin wordt onderzocht of  immuuntherapie succesvol toegepast kan worden.